Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 05. 2015. 14:28 >> 14:20

TRETMAN U USTANOVI

U "Ljuboviću" trenutno 20 maloljetnika

U Centru za djecu i mlade „Ljubović“ trenutno boravi 20 maloljetnika, a svako dijete ima svoj individualni plan tretmana u ustanovi, kazali su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS).

Kako je kazala portparolka resornog Ministarstva, Lela Vuković, razlozi smještaja maloljetnika u tu ustanovu su različiti.

Oni, pojasnila je, mogu biti smješteni odlukom nadležnog suda (djeca izvršioci krivičnih dijela) ili odlukama nadležnih centara za socijani rad (skitnja, prosjačenje, bježanje sa nastave, nasilničko ponašanje).

“U Centru trenutno boravi 14 djece na institucionalnom tretmanu i šest u Prihvatnoj stanici”, rekla je Vuković Agenciji Mina.

Ona je objasnila da vaspitna mjera upućivanja u tu ustanovu traje od šest mjeseci do dvije godine, u slučajevima kada se smještaju odlukom suda.

Centar za socijalni rad može, kako je navela Vuković, smještaj koristiti kao standardni, urgentni ili privremeni, a traje dok traje potreba za tim oblikom zaštite.

„Stručni tim Centra daje mišljenje o dužini trajanja te mjere i ona prvenstveno zavisi od postignutog uspjeha (ciljeva, zadataka, tretmana), a osnovna smjernica je najbolji interes djeteta”, pojasnila je ona.

Vuković je ukazala na to da su osnovne metode u radu individualni i grupni rad.

“Za svakog korisnika ponaosob izradjuje se individualni plan rada kojim su obuhvaćene sve sfere života: pripadnost porodici, školovanje, rad i okupacija i zdravstvena zaštita”, objasnila je Vuković.

Prema njenim riječima, u svakoj od tih oblasti posebno se procjenjuju snage korisnika, rizici za ostvarivanje ishoda i rezultati ostvareni tokom koriscenja usluge, a značajna pažnja posvećuje seformalno-pravnoj zastiti svakog djeteta.

“U Centru se realizuje i veliki broj radionica edukativnog i praktičnog karaktera, koje vode stručni radnici Centra, kao i subjekti iz lokalne zajednice (nevladine organizacije, Dom zdravlja Podgorica i drugi)”, pojasnila je Vuković.

Kada su u pitanju obaveze djece tokom boravka u toj ustanovi, Vuković je kazala da one obuhvataju ponašanje u skladu sa pravilima kućnog reda, koja podrazumijevaju ono što se zahtijeva i od djeteta koje živi u porodici.

“Tu se misli na redovno održavanje lične i higijene prostora u kojem borave (ličnih stvari i svoje sobe), redovno pohađanje nastave, učenje, uključivanje u radno-okupacione aktivnosti, prema afinitetima i potrebama i slično”, objasnila je Vuković.

Ona je ukazala na to da, tokom boravka, svako dijete ima svoj individualni plan tretmana u ustanovi, prema kome se planiraju i posjete roditelja, rodbine i prijatelja.

“Shodno njegovim potrebama, ali i kapacitetima njegove okoline, a na osnovu saglasnosti organa starateljstva, trudimo se da očuvamo i produbimo ove veze, koje su neophodne radi djetetovog dobrog funkcionisanja, nakon povratka u sredinu iz koje potiče”, rekla je Vuković.

Kada su u pitanju institucije koje podržavaju rad Centra, Vuković je kazala da ta ustanova ima odličnu saradnju sa MRSS-om koje finansira kompletan rad ustanove i vrši stručni nadzor nad radom zaposlenih.

Ona je dodala da, u redovnoj komunikaciji sa centrima za socijalni rad i ostalim ustanovama socijalne i dječje zaštite, ostvaruju planirane ciljeve iz individualnih planova podrške djeci.

“Sa Ministarstvom prosvjete imamo kvalitetnu saradju, koja se ostvaruje u cilju realizacije obrazovnih programa djece koja se nalaze na smještaju, kao i sa svim školama, osnovnim i srednjim, sa kojima imamo svakodnevnu komunikaciju u navedenom cilju”, pojasnila je Vuković.

Kako je navela, u istom cilju ostvarena je i dobra saradnja sa lokalnim Komisijama za usmjeravanje, koje donose rješenja o usmjeravanju i djeci sa poremećajima u ponašanju.

Vuković je kazala da taj Centar sarađuje i sa sudovima, tužilaštvom i njihovim stručnim službama, u cilju praćenja opravdanosti izrečene mjere, koja se sprovodi u toj ustanovi ali i kvaliteta usluge koja se pruža djeci koja su tu smještena.

Kako je rekla, Centar ima kvalitetnu saradnju i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom policije, inspektorima za maloljetnike, potražnom službom i drugim organizacionim jedinicama tog resora, a kada je u pitanju zdravstvena zaštita pomažu im Kliničko bolnički Centar i Dom zdravlja Podgorica.

“Djeca smještena u Centru imaju svog izabranog ljekara u Domu zdravlja, kao i sva druga djeca, ali, pored redovnih kontrola i pregleda i liječenja po potrebama, imaju obezbijeđene različite radionice koje im u samoj ustanovi, pružaju zaposleni stručnjaci iz Centara za podršku, koji funkcionišu pri Domu zdravlja u Podgorici. Ovaj vid zdravstvene zaštite ostvaruje se u cilju prevencije rizičnih ponašanja i promivisanja zdravih stilova života”, objasnila je Vuković.

Ona je kazala da, u cilju funkcionisanja ustanove u skladu sa potrebama i uzrastom djece, Centar ostvaruje dobru saradnju sa velikim brojem sportskih organizacija i klubova, koji sponzorišu učešće djece u njihovim aktivnostima.

Vuković je rekla da brojna privatna preduzeća i nevladine organizacije obezbjeđuju uključivanje djece u veliki broj aktivnosti, poput časova plesa, filmskih i pozorišnih predstava koje se izvode van institucije, zarad ostvarovanja njihove pune inkluzije u društvo.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније