Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 05. 2015. 15:11   >>  15:04

DEMOKRATE TRAŽE

Osnovati Nacionalni fond socijalnog stanovanja

Demokratska Crna Gora je predlažila da se osnuje Nacionalni fond socijalnog stanovanja, čiji bi osnivač bila Skupština Crne Gore.

"Pravo na stan kao prostor za život jeste elementarno  ljudsko pravo,  a istovremeno i osnovna potreba svakog čovjeka jer je ostvarenje svih drugih ljudskih potreba uslovljeno stanom i uslovima stanovanja. Nakon što je početkom devedesetih po simboličnim cijenama  privatizovala gotovo cio stambeni fond u društvenoj svojini, država je rješavanje stambene potrebe svojih građana prepustila stihiji tržišta,  odbijajući da vrati sebe na mjesto kreatora i voditelja stambene politike", saopštio je član Koordinacionog odbora Demokratske Crne Gore Momčilo Leković.  

Prema njegovim riječima, Crna Gora je danas zbog toga suočena sa neriješenom stambenom potrebom velikog broja domaćinstava koja, kako je kazao, zbog ekonomskih, socijalnih i drugih ograničenja tu potrebu ne mogu da zadovolje na tržištu.

Leković ističe da i pored toga što u Crnoj Gori broj stanova premašuje broj domaćinstava, on je ispod EU prosjeka u odnosu na broj stanovnika (350 stanova na 1000 stanovnika spram 450 u EU).

"To potvrđuje da je pristup domaćinstava ostvarenju ovog elementarnog prava onemogućen, pored ostalog, nepostojanjem definisanog javnog interesa u oblasti stanovanja i odsustvom državne intervencije", kazao je on.

Saopštio je da je Demokratska Crna Gora smatra da je neophodno definisati javni interes u oblasti stanovanja i u njemu pozicionirati pravo svakog građanina na krov nad glavom, te zakonima i podzakonskim aktima utvrditi odgovarajući standard stanovanja.

"Država se mora prihvatiti obaveze intervencije kojom će, bez diskriminacije, olakšati pristup pravu na stanovanje svim domaćinstvima koja zbog ekonomskih, socijalnih i drugih razumnih ograničenja svoju stambenu potrebu ne mogu da zadovolje na tržištu", rekao je Leković.

Poručio je da Skupština Crne Gore treba da odmah osnuje Nacionalni fond socijalnog stanovanja, čije funkcionisanje bi se obezbjedilo kombinovanjem različitih izvora.

"Progresivnim oporezivanjem viška stanova (stanova koji nijesu objekti osnovnog stanovanja, neprodatih stanova namjenjenih tržištu), posebnim oporezivanjem neizgrađenog građevinskog zemljišta, od sredstava iz zakupa i prodaje stambenog fonda, izdavanja obveznica Fonda, dodatnog oporezivanja luksuza, pri čemu treba otvoriti i potencijal za privatno finansiranje, planiranje i usmjeravanje socijalnog stanovanja, kao i za upravljanje i održavanje Fonda putem različitih oblika stambenih asocijacija", predlažio je Leković.

Takođe je poručio da stanovanje uz podršku države mora pod jednakim uslovima postati dostupno svima kojima je takva podrška potrebna, kako bi se njime postigla socijalna ravnoteža i obezbjedila integracija i kohezija svih društvenih grupa, a posebno najranjivijih: beskućnika, dugotrajno nezaposlenih, penzionera sa najnižim penzijama, osoba sa invaliditetom.

"Prioriteti u ovakvom stambenom zbrinjavanju moraju biti formirani shodno obimu socijalnih, ekonomskih i drugih razumnih ograničenja domaćinstava i bez diskriminacije", zaključio je Leković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније