Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 05. 2015. 18:17   >>  18:09 1

DAMJANOVIĆ PORUČIO

"Nijesmo još utemeljili crnogorski identitet"

Predsjednik Cnogorske kulturne mreže (CKM) Aleksandar Damjanović je, na sinoćnjem Narodnom veselju povodom Dana nezavisnosti u Prijestonici, rekao da, ni devet godina nakon referenduma, nijesmo utemeljili crnogorski identitet.

Program su otvorili mališani iz vrtića Zagrorka Ivanović sa Cetinja nakon kojih je nastupila Bokeljska mornarica koja je izvršila počasnu paljbu, odigrala kolo i predala raport Predsjedniku Senata prijestonice Milovanu Jankoviću.

"Ta dva nastupa izazvala su veliko oduševljenje prisutnih građana, među kojima je bio veliki broj onih koji su došli iz drugih gradova Crne Gore - Šavnika, Kotora, Berana, Bijelog Polja i Nikšića. Za podizanje atmosfere bili su zaduženi predstavnici navijačkih grupa Crnogorci jug i Patriote, koji su sa scene uz pjesmu demonstrirali jednu od svojih navijačkih koreografija", navodi se u saopštenju CKM-a.

Kako su naglasili, učesnici su bili raznih vjera i nacija, te su na taj način spredstavili građansku Crnu Goru.

"Treba napomenuti da je Zoran Kalezić je premijerno izveo pjesmu Kari Šabanovi, za koju je tekst napisao poznati crnogorski pjesnik Leso Ivanović, koja je izazvala burne aplauze. Nažalost, moramo istaći da za nastup Ramba Amadeusa nije vladalo veliko interesovanje, iako je on poznati i priznati umjetnik sa naših prostora", naglasili su iz Crnogorske kulturne mreže.

Pristutnim građanima i Crnoj Gori praznik su čestitali najbolji mladi sportista u izboru COK-a vaterpolista Nikola Pješivac i predsjednik Crnogorskog nacionalnog savjeta u Srbiji Ratko Šoć. U delegaciji Crnogoraca iz Srbije bili su prisutni predstavnici udruženja iz Kule i Novog Sada.

Čestitajući 21. maj Crnoj Gori i Srbiji predsjednik CKM-a Aleksandar Damjanović je izrazio zabrinutost da "ni nakon 9. godina nijesmo uspjeli da utemeljimo crnogorski identitet".

On je istakao da poslije referenduma svi oni koji su tada glasali prodiv odluke da Crna Gora bude nezavisna država danas uživaju veća prava od samih Crnogoraca. Damjanović je izrazio zabrinutost što je crnogorski jezik emigrant u Crnoj Gori i naveo da bi trebalo početi sankcionisanje svih onih koji izražavaju nepoštovanje prema Crnoj Gori.

"Predsjednik CKM-a je pozvao Srbe u Crnoj Gori da ne slušaju vjerske poglavare i političke lidere već da se okrenu Crnoj Gori jer im Vranje i Čačak ne mogu biti bliži od Podgorice i Cetinja", saopšteno je iz te organizacije.

Istakli su da je Damjanović pozvao i predsjednika Skupštine Crne Gore  Ranka Krivokapića da ne zloupotrebljava crnogorski identitet, jer do sada ništa nije uradio na njegovom jačanju, navodeći primjere crnogorskog jezika, crkve i simbola.

"Damjanović je pružio ruku partnerstva Vladi Crne Gore koja nije podržala ovogodišnju proslavu, da sljedeće godine na Cetinju partnerski organizuju veliku narodnu akademiju u čast 21. maja, ali da ona ne bude nalik na onu iz Podgorice, kada su se političari u VIP dijelu ogradili ogradama od građana", saopštili su iz CKM-a.

Predsjednik Crnogorske kulturne mreže je rekao da očekuje da će se napori koje ulaže lokalna samouprava i Vlada isplatiti i da će se na Cetinju otvoriti nova radna mjesta, jer nije u redu da mladi iz Prijestonice odlaze u Budvu i u druge primorske gradove kako bi radili ugostiteljske poslove.

"Crnogorska kulturna mreža se zahvaljuje svim partnerima koji su podržali ovogodišnje proslave u Bijelom Polju i na Cetinju, takođe hvala i onima kojima smo se obratili za partnersvo, a koji nijesu imali sluha da podrže najznačajniji događaj koji se u toku kalendarske godine organizuje u Crnoj Gori. Želimo da izrazimo očekivanje da ćemo za narednu godinu, kada se navršava deset godina od obnove nezavisnosti, imati podršku kabineta Premijera, jer 21. maj nije ništa više naš praznik nego li ljudi zaposlenih u Državnoj upravi", istakli su u CKM-u.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније