Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 05. 2015. 13:25 >> 13:35
33

MITROPOLIT MIHAILO

"Amfilohije je otpadnik od vjere"

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), mitropolit Mihailo, optužio je mitropolita Amfilohija da devastira svetinje, te da su njegovi postupci u suprotnosti s istinama vjere.

„Intervencije vršene po nalogu i sa znanjem mitropolita Amfilohija nad crnogorskom kulturnom baštinom, odreda su vršene i vrše se na karikaturalan način i uperene su protiv nas i naše zemlje. Preoblikovanje naših svetinja, osobito manastira Ostrog radi se s ciljem njihovog stavljanja u svetosavski crkveni kontekst“, saopštio je mitropolit Mihailo.

On dodaje da „takvu poaru naših svetinja, kakvu vrši Amfilohije, nijesu izvršili vezir Ćurpilić, paša Bušatlija i Omer-paša Latas zajedno.“

Mitropolit Mihailo smatra da se Amfilohije najnovijim postupkom svrstao i u otpadnike od vjere.

„Na uplatnici za kaznu od 500 eura izrečenu za počinjenu devastaciju ostroške svetinje, u rubrici 'svrha plaćanja' ispisao je 'kazna Svetom  Vasiliju za obnovu manastira Ostrog', što je u koliziji sa istinama pravoslavne vjere. Tako može da se očitije samo neko ko se boga ne boji, a ljudi se ne stidi“, naveo je Mihailo u saopštenju.

Kako ističe, ponašanje mitropolita Amfilohija odavno poprima radikalne oblike „koji su Ostrog pretvorili u velesajam praznovjerja“, čemu se, kaže, mora stati na kraj.

„Tokom prve Omer-pašine vojne, nadvojvoda Mirko Petrović s ostroškim zatočnicima, sačuvao je ostrošku svetinju i ćivot svetoga Vasilija, ali se ne bi reklo da će ih Crna Gora sačuvati od vladike Amfilohija", navodi u saopštenju.

On je upitao administraciju zašto "mazi zulumćara koji nasrće na na nas, naše svetinje, svetitelje i cijelu državu, i do kada će to da čini."

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније