Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 05. 2015. 11:14   >>  11:09

NEVOLJE PORODICE KORAĆ

Rođendanska želja: Da tata dobije posao

Gavrilo Korać danas puni deset godina. Njegova rođendanska želja je da tata dobije posao kako bi on i njegov tri godine stariji brat mogli da nastave da treniraju košarku koju mnogo vole. Priču je medijima proslijedila NVO Banka hrane.

Četvoročlana porodica Korać živi u podgoričkom naselju Zlatica.

Podstanari su oduvijek, ali su do sada mogli redovno da plaćaju kiriju i podmiruju troškove skromnog života.

"Ali sada, sve je postalo nemoguće, pa čak i to da ja ne idem na pregled kod doktora u Brezovik, zato što nemam 15 eura za troškove puta. Djeca ne idu na trening, iako sport obožavaju, računi za struju i vodu su se nagomilali, kiriju nijesmo platili nekoliko mjeseci, a da ne pominjem dug u prodavnici i pozajmice kod prijatelja i rođaka", požalila se Daliborka organizaciji Branka hrane.

Ona je kao posljedicu stresa od nemaštine koja ih je nenadano snašla dobila sarkoidozu, autoimunu bolest i provela neko vrijeme na liječenju u Brezoviku. Bolest se aktivira u situacijama brige i napetosti.

Sve je počelo kada je suprug i otac porodice Korać, 52-godišnji Vuksan, inače kobar sa iskustvom, nakon mnogo odlaganja morao da pođe na operaciju bruha u novembru prošle godine.

Kako operaciju nije uradio blagovremeno, došlo je do komplikacija i morao je da se operiše ponovo. Nakon toga je slijedio period oporavka, svakodnevnog previjanja rane u bolnici, a porodica je ostala bez ikakvog prihoda. Pozajmljivali su novac iz mjeseca u mjesec za plaćanje stana, za račune i hranu, nadajući se da će se Vuksan brzo oporaviti i nastaviti da radi, objasnili su iz organizacije Banka hrane.

Restoran u kome je Vuksan radio u međuvremenu se zatvorio, a on je kucao na mnoga vrata u potrazi za poslom. Odbijan je uglavnom zbog godina, kažu iz Banke hrane.

Ovaj skromni čovjek je "ispekao" zanat profesionalnog restoranskog konobara radeći po renomiranim hotelima na hrvatskom primorju do početka rata, a nakon toga je radio u mnogim prestižnim restoranima u Podgorici.

"Uvijek su bili zadovoljni mojim radom i vlasnici i gosti. Ja svoj posao volim i mislim da ga obavljam profesionalno. Želim samo da dobijem šansu da pokažem šta znam i siguran sam da će posao biti moj " rekao je Vuksan Banci hrane.

Kako su saopštili iz te organizacije, posao Vuksanu i njegovoj porodici donosi novi život, vraćanje nagomilanih dugova i podizanje glave uspravno.

Dva dječaka, 13-godišnji Mihailo i 10-godišnji Gavrilo su skromna djeca koja ničim ne pokazuju da su drugačija od drugih. Žele iste stvari kao njihovi vršnjaci, ali nijesu u mogućnosti da idu na školske izlete i košarkaske kampove kao vršnjaci. Na treninge ne idu već pola godine jer treba platiti članarinu.

"Sjutra je tvoj rođendan. Šta bi želio da dobiješ, šta ćeš poželjeti kada ugasiš svjećice na torti”, pitali su iz Banke hrane dječaka.

Kako kažu, pogledao ih je tužnim očima i sagnuo glavu ka podu. "Da tata dobije posao, a ja i brat da opet krenemo na trening”, odgovorio je Gavrilo.

Majka Daliborka rekla je da nema duvanja svjećica jer nema ni torte.

Banka hrane Crne Gore kontaktirala je radionicu za izradu kolača i torti "Markiza" i gospođu Natašu Krkeljić koja je više puta djeci donirala rođendanske torte. Kako su saopštili iz te NVO, vlasnica radionice kolača obradovaće i Gavrila.

Porodica Korać ne može dobiti socijalnu pomoć, jer su mogući nasljednici imanja na selu. Imovinski postupak još nije pokrenut. "Imanje je uknjiženo na pokojnog oca, a nas četvoro smo potencijalni nasljednici. Imanje nema vrijednost - ne može se prodati niti živjeti od njega. Ali eto nekih 100 kvadrata viška, koji će nekada biti uknjiženi na moje ime, nas sprečava da dobijemo ovu vrstu pomoći" objasnio je Banci hrane Vuksan.

Ta organizacija moli sve ljude dobre volje, posebno vlasnike i menadžere restorana i hotela, da daju priliku Vuksanu Koraću da pokaže svoju profesionalnost jer će, kako su naveli, sigurno dobiti dobrog i pouzdanog radnika.

Pomoć bilo koje vrste je dobrodošla ovoj porodici: hrana, higijenska sredstva, obuća, odjeća, novac. Žiro račun kod Societe generale banke je 907-55001-17 01-201-0034692.9 na ime Daliborka Korać.

Svi koji žele i mogu pomoći mogu dobiti kontakt porodice na i-mejl bankahranepg@gmail.com, na fejsbuk stranici https://www.facebook.com/banka.hrane  ili putem telefona 069 495 680.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније