Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 05. 2015. 19:08 >> 19:01
11

HERCEG NOVI

Obilježeno 23 godine od deportacije

Ovih dana se navršava 23 godine otkako je izvršen zločin protiv izbjeglih Muslimana iz Bosne i Hercegovine, poznatiji kao ”Deportacija izbjeglica”. Tim povodom su nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje i Anima, danas, ispred Centra bezbjednosti u Herceg Novom, organizovali memorijalni skup.

Skupu su prisustvovali i predstavnici NVO “Broj 19“, predstavnici Pokreta za neutralnost, šef odborničkog kluba DF i PzP Milovan Baždar, šef odborničkog klupa SDP Dragan Šimrak, kao i supruga i sin pokojnog Osmana Bajrovića, koji je uhapšen i deportovan i čiji je grob do danas nepoznat.

Govorili su Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava, Nedžiba Bajrović, supruga pokojnog Osmana Bajrovića i Dragan Šimrak, šef odborničkog klupa SDP i Milovan Baždar, šef odborničkog kluba DF i PzP.

“Oni su se zajednički založili da se uspostavi spomen obilježje ispred zgrade Centra bezbjednosti Herceg-Novi, da se 27. maj proglasi danom sjećanja na ovaj zločin kao i za krivičnu pravdu za žrtve koja podrazumijeva konačno utvrđivanje pojedinačne krivične odgovornosti za zločin”, navodi se u saopštenju HRA.

Najmanje 66 izbjeglica je nezakonito uhapšeno na teritoriji Crne Gore, a zatim isporučeno njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini. Izbjeglice lišene slobode su, po pravilu, dovedene u Centar bezbjednosti Herceg-Novi, koji je služio kao sabirni  centar, odakle su 25. maja autobusima transportovani u koncentracioni logor u Foču, odnosno 27. maja na neutvrđenu lokaciju u istočnoj Bosni, gdje su svi ubijeni. Još uvijek nijesu pronađeni posmrtni ostaci svih žrtava.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније