Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 04. 2013. 15:32 >> 15:33
5

NEGATIVAN PRIRAŠTAJ

Sjever: Nema posla, nema mladih, pa ni beba!

Nezaposlenost je osnovni razlog zbog čega mladi napuštaju opštine na sjeveru, što je prouzrokovalo i negativan priraštaj u tim mjestima, kažu za Portal RTCG čelnici Pljevalja i Plužina.

Prema podacima koje je objavio Monstat, prirodni priraštaj u prošloj godini bio je pozitivan u jedanaest, a negativan u deset crnogorskih opština. U središnjem i primorskom regionu priraštaj je pozitivan, dok je u sjevernom negativan.

Najmanje beba u 2012. godini, samo 14, rođeno je u Plužinama, dok je umrlo 57 osoba.

Predsjednik opštine Mijuško Bajagić kaže za Portal RTCG, da je razlog najnegativnijeg prirodnog priraštaja u Plužinama to što mladi, u potrazi za poslom, napuštaju taj grad.

„Najmanje to zavisi od opštine, a najviše od preduzeća. Firme koje su radile ranije skoro su sve ugašene, ima samo Hidroelektrana, i ona je smanjila broj zaposlenih sa 260 na 120 ljudi. Zbog nemogućnosti zaposlenja, mladi svakog dana napuštaju Plužine da bi negdje drugo pronašli posao“, kaže Bajagić.

Bajagić kaže da opština radi sve što je u njenoj moći, međutim, smatra da jedno država to može da riješi.

 

„Lokalna uprava ne može nikoga na bilo koji način stimulisati. Mi mladima dajemo stipendije, plaćamo da odrade pripravnički staž, ono što možemo sa našim kapacitetima da uradimo. Ipak, sve je to  malo u odnosu na broj mladih. Država je tu koja jedino može da poboljša uslove i da pomogne da mladi ostaju“, smatra Bajagić.

On ističe da se prirodni priraštaj ne može povećavati jer teritorije ostaju bez stanovništva i dodaje da se Plužine s tim problemom suočavaju već deset godina, iako je to šesta po veličini opština u Crnoj Gori.

I u opštinama Pljevlja, Andrijevica, Danilovgrad, Žabljak, Mojkovac, Plav i Cetinje, u 2012. je bilo više umrlih nego novorođenih.

Pljevlja imaju najveći negativni prirodni priraštaj, čak -217. Predsjednik opštine Miloje Pupović saglasan je sa svojim kolegom da je zaposlenje najveći problem zbog kojeg mladi odlaze iz tog grada i zbog kojeg ne zasnivaju porodice.

„Nema zapošljavanja ni novih radnih mjesta. Pljevlja su prevashodno rudarski grad, sirovina se dosta grubo eksploatiše, radi i Termoelektrana uz devastiranje životne sredine. Takva sredina naravno, nije atraktivna za život. Ako nemate još radno mjesto, onda je ostajanje ravno samouništavanju“, kaže Pupović.

Pupović kaže i da je rađanje djece „žensko pitanje“ , odnosno pravo žene u okviru ekonomskih, socijalnih, kulturoloških prilika.

Kako grad ne nudi posao, bijeg na selo bi bio logično rješenje, međutim, Pupović objašnjava da se i za to pitaju žene.

„Sela su raštrkana bez puteva i druge infrastrukture. Zime surove i duge. Pitanje ostanka na selu je, između ostalog i na određen način, žensko pitanje. Djevojke ne žele da ostaju na selu i da u tako teškim uslovima rade seoske poslove. Mladića ima, ali ne mogu da se ožene ni da zasnuju porodicu“, dodaje on.

„Ako ekonomsko stanje ostane ovakvo kakvo je sada, teško da će se ovaj negativan trend zaustaviti“, zaključuje  predsjednik pljevaljske opštine.

Najveći broj živorođene djece zabilježen je u Podgorici (2.645), što čini više od trećine (35,5 odsto) živorođenih u Crnoj Gori, zatim u Rožajama (182) i  Baru (163).

U Crnoj Gori je prošle godine rođeno 7.459 djece od čega je više od pola, odnosno 52 odsto, dječaka (3.889), dok je djevojčica (3.570).

                                                                                                                                                                 

  Maša Mališić

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније