Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

26. 05. 2015. 13:31 >> 13:58

BRALIĆ PORUČIO

Nećemo podržati nepravična rješenja

Socijaldemokratska partija (SDP) neće podržati predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti ukoliko ostane odredba da Fond za zdravstveno osiguranje poslodavcima ne refundira naknadu za prva dva mjeseca trudničkog odsustva.

Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je na javnoj raspravi, predviđa da u slučaju privremene spriječenosti za rad po osnovu održavanja trudnoće, Fond ne isplaćuje poslodavcu naknadu za prva dva mjeseca.

Poslanik SDP-a i član Odbora za zdravstvo, Izet Bralić, kazao je agenciji Mina da takvo rješenje nije ni pravično, ni evropsko, i da Fond ima mnogo drugih načina da uštedi novac.

Bralić je podsjetio da predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti već dva puta nije dobio podršku poslanika i nije ušao u skupštinsku proceduru.

On je ocijenio da je novi nacrt zakona iskorak u odnosu na prethodne ali, kako je naveo, SDP ima rezerve u odnosu na pojedina rješenja.

„Imamo rezervu što se tiče mogućnosti da se prva dva mjeseca ne refundiraju sredstva za trudničko odsustvo. Mislim da to nije dobro rješenje, i da ga SDP neće podržati ukoliko ono ostane u takvoj formi“, kazao je Bralić, dodajući da je zakon još u formi nacrta.

Prema njegovim riječima, SDP će se zalagati za rješenja koja žene, a pogotovu trudnice, neće dovoditi u diskriminisani položaj u odnosu na muškarce.

„Jer, poslodavci će svakako imati rezerve da upošljavaju žene u reproduktivnom periodu, kada su u psihofizičkom naponu, tako da one neće biti u ravnopravnom položaju u odnosu na muškarce“, upozorio je Bralić.

Zato će, kako je naveo, SDP tražiti izmjene tih rješenja i amandmanski djelovati na predlog zakona ukoliko predlagač ostane pri tom stavu.

„Kod nas treba da zaživi evropska praksa da, ukoliko postoji diskriminacija u odnosu na žene, koje društvu daju ono što je najvrjednije – djecu, ta diskriminacija bude pozitivna, a nikako negativna“, naglasio je Bralić.

On smatra da postoji mnogo prostora za racionalizaciju troškova Fonda, počev od lijekova i javnih nabavki.

„Ima mnogo drugih načina da se bezbolnije i racionalnije napravi ušteda, u odnosu na ovaj način koji niti je pravičan, niti je evropski“, zaključio je Bralić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније