Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 05. 2015. 14:27 >> 14:19
1

UBISTVO JOVANOVIĆA

HRA: 11 godina od nekažnjenog ubistva

Otkrivanje i kažnjavanje nalogodavaca i izvršilaca ubistva Duška Jovanovića neophodno je i za slobodu izražavanja i jačanje vladavine prava u Crnoj Gori, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava povodom jedanaest godina od nekažnjenog ubistva novinara i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića.

 

Iz HRA naglašavaju da se jedanaest godina nakon ubistva sudi jedinom licu za saizvršilaštvo u njegovom ubistvu i to po treći put.

"Nažalost, ponavljamo ono što smo na današnji dan rekli i prije četiri godine: nadležni državni organi do sada nijesu sproveli djelotvornu istragu koja bi dovela do ostalih saizvršilaca kao i nalogodavaca ovoga zločina. Da bi istraga bila “djelotvorna”, ona mora biti vođena hitno i ekspeditivno, na način podoban da dovede do otkrivanja i kažnjavanja svih odgovornih lica - izvršilaca, kao i nalogodavaca", navodi se u saopštenju.

Iz HRA napominju da svaki nedostatak u istrazi, koji smanjuje šanse da se otkriju svi izvršioci, kako neposredni, tako i oni koji su naredili ili organizovali zločin, ne zadovoljava minimalni međunarodni standard i predstavlja kršenje proceduralnog aspekta prava na život po članu 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Posljednje nade polažemo u rad Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija i njen doprinos da se ovaj zločin do kraja rasvijetli i odgovorni privedu pravdi. Smatramo da bi za buduće djelotvorno funkcionisanje policije i državnog tužilaštva u Crnoj Gori bilo neophodno da Komisija ukaže na konkretne propuste u dosadašnjem vođenju ove istrage", navodi se u saopštenju.

Komisija je, kako su saopštili iz HRA, već pokazala da je zaslužila povjerenje.

"I u tom smislu ohrabruje pojavljivanje osobe koja je, kao mogući zaštićeni svjedok, u drugoj državi već dva puta saslušana u vezi sa ubistvom Duška Jovanovića. Nadamo se da će ovaj svjedok dobiti odgovarajuću zaštitu i da će njegovo svjedočenje dovesti do konkretnog napretka u istrazi", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније