Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 05. 2015. 15:12   >>  15:05

I DEMOKRATE PROCJENJUJU

Nacrt zakona uvodi polnu diskriminaciju

Demokratska Crna Gora zatražila je da se izbrišu rješenja iz Nacrta novog zakona o zdravstvenom osiguranju, koja predviđaju da prva dva mjeseca trudničkog odsustva neće biti refundirana poslodavcu.

Portparolka Demokrata, Anđela Peković, smatra da takve odredbe na mala vrata uvode polnu diskriminaciju, "imajući u vidu i socio-ekonomski ambijent u kojem živimo, a naročito prepreke žena pri zasnivanju radnog odnosa."

"Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju, koji predviđa da prva dva mjeseca trudničkog odsustva neće biti refundirana poslodavcu, na najbolji način odslikava socijalnu politiku Vlade i njeno stvarno zalaganje za prava trudnica i žena uopšte", ocijenila je Peković.

Prema njenim riječima, to je još jedan dokaz da ne samo da neće biti stezanja kaiša, kako je najavio premijer "već se kaiš steže onamo gdje to ne bi smjelo, posred stomaka trudnica".

"Demokrate se duboko protive i ne mogu da prihvate da se za ozbiljno mogu uzeti u razmatranje, a kamoli u odbranu pravne norme koje u XXI vijeku oduzimaju prava ženama trudnicama i porodiljama, a koja su mukotrpno stekla u prošlom vijeku", navela je Peković.

U Demokratskoj Crnoj Gori se pitaju jesu li to podsticajne mjere za rađanje djece i za povećanje nataliteta.

"I šta je sljedeće? Da li ovakav odnos prema nježnijem polu ide ruku pod ruku sa onim floskulama vladajućih partija kako su oni stvorili sistem u kojem je žena i majka uvažena? Naravno, kada je na djelu to potrebno dokazati, imamo ovakve uštede na trudnicama – zato se te isprazne političke priče i poštapalice i nazivaju floskulama", pitala je Peković.

Kako je kazala, takav "nakaradni" Nacrt zakona s destimulativnim mjerama za donošenje odluke o rađanju, koje odvraćaju mlade ljude od planiranja zasnivanje i proširenje porodice, u svakoj demokratskoj državi na svijetu bio bi dočekan s velikim otporom i zahtjevom za brisanjem takvih odredaba.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније