Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 05. 2015. 08:22   >>  08:16 9

ŠESTORICA

Crnogorski državljani ratuju u Siriji

Na ratištu u Siriji trenutno se nalazi šest crnogorskih državljana.

Prema informacijama Dana, potvrđenim iz više izvora, na spisku stranih plaćenika u toj državi su O.R iz Plava, A.M. i D.S. iz Bara, E.K. iz Bijelog Polja i S.F. i A.F. iz Rožaja. 

Granicu sa Sirijom u dva navrata je bezuspješno pokušao da pređe i H.K. iz Bara. 

Uprava policije ne raspolaže podacima gdje se on sada nalazi i da li je u međuvremenu uspio da se prebaci u tu, ratom zahvaćenu, državu.

Policija sumnja da iza svega stoji S.R iz Ulcinja, koji je povezan sa vehabijskim pokretom u državama okruženja, prvenstveno u BiH, gdje je jedno vrijeme živio.

“Raspolažemo podacima da se šestorica crnogorskih državljana bore u Siriji. Dvojica su ranije nastradala, a za jednog ne znamo da li je uspio da se prebaci u tu državu jer je dva puta vraćen sa granice”, rečeno je Danu u policiji.

Sumnja se da je centar za regrutaciju stranih plaćenika u Sarajevu, gdje postoji Islamski centar za vehabijsku braću. Vlasnik tog objekta donedavno je bio crnogorski državljanin S.R. iz Ulcinja, a potom ga je prodao vođi vehabija u BiH.

Nedavno je saopšteno da je na ratištu u Siriji stradao i Mirza Haklaj iz Podgorice. On je dospio u žižu javnosti u julu 2009. godine kada je sa još četvoricom Podgoričana ometao vršenje vjerskog obreda u Osmanagića džamiji, nakon čega je po nalogu sudije Osnovnog suda morao da napusti taj vjerski objekat.

Izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore predviđene su i zatvorske kazne od dvije do deset godina za sve one koji protivno zakonu, drugim propisima ili pravilima međunarodnog prava vrbuju, regrutuju, pripremaju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u namjeri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružnim formacijama. 

Zatvorske kazne predviđene su i za one koji finansijski i organizaciono pomažu odlazak crnogorskih državljana na ratišta u inostranstvu.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније