Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 05. 2015. 13:05 >> 13:00

STATISTIKA ZABRINJAVA

Više pušača među mladima

Posljednje istraživanje pokazalo je da je upotreba duvanskih proizvoda u Crnoj Gori među mladima povećana sa 4,8 odsto na 6,9 odsto, odnosno 10,8 odsto dječaka i 2,8 odsto djevojčica trenutno puši cigarette, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje, povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima.

Povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima, SZO poziva sve države da zajedno djeluju kako bi se zaustavila nezakonita trgovina duvanskim proizvodima - veliki globalni problem koji se odražava na zdravstven. Poručuju da bi taj novac mogao biti utrošen za druge aspekte društvenog razvoja. 

“Nelegalni prometi duvana su vrlo često jedan od razloga dostupnosti i pristupačnosti duvana mladima, što predstavlja osnovni razlog rasprostranjenosti njegove upotrebe. Ovakav promet duvanskih proizvoda utiče na cjenovnu politiku, što značajno determiniše njihovu upotrebu, a i ne sadrži zdravstvene poruke, te stvaraju zabunu i obmanu kod ljudi koji ih koriste”, navodi se u saopštenju za medije Instituta za javno zdravlje.

Ove godine SZO je svoje aktivnosti usmjerila ka podizanju nivoa svijesti stanovništva o pogubnim uticajima nelegalne trgovine duvana, što posebno utiče na zdravlje mladih, ka čijem animiranju su usmjerena nastojanja duvanskih kompanija.

Podaci o upotrebu duvanskih proizvoda ukazuju da globalno raste korišćenje, a to potvrđuju i naši podaci Globalnog istraživanja o potrošnji duvana.

“Prema ovim podacima upotreba duvanskih proizvoda u Crnoj Gori među mladima (15-godišnjacima) je povećana sa 4,8 odsto na 6,9 odsto, odnosno 10,8 odsto dječaka i 2,8 odsto djevojčica trenutno puši cigarete”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta za javno zdravlje poručuju da su duvanski proizvodi vrlo dostupni mladim ljudima, da su i mladi nepušači izloženi „pasivnom pušenju“

“Podaci upozoravaju da je laka dostupnost duvanskih proizvoda mladim ljudima u našoj zemlji. Istraživanje ukazuje da 95,1 odsto trenutnih pušača nabavlja cigarete kupovinom u prodavnicama, kioscima i od uličnih nabavljača, a gotov svi su naveli da nemaju problema prilikom kupovine cigarete zbog njihovih godina”, navodi se u saopštenju.

Kako poručuju iz Instituta za javno zdravlje rezultati istraživanja upućuju da nezakonita trgovina duvanom utiče na smanjenje pozitivnih uticaja postignutih mjerama kontrole duvana.

“Osim toga, ukazuje se da se nezakonito stečeni novac od nelegalne trgovine duvanom može koristiti u svrhe koje su na opštu štetu stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Cilj obelježavanja Međunarodnog dana kontrole duvana u Crnoj Gori je da se, kao i svih prethodnih godina, intenziviraju zdravstveno vaspitne aktivnosti vezane za upotrebu duvana, koje su ove godine usmjerene na jačanje svijesti o zavisnosti koju stvaraju, kao i prepoznavanje negativnih zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih uticaja nezakonite trgovine duvanskim proizvodima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније