Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 05. 2015. 13:28   >>  13:31

INFEKCIJA BEBA U BP

Podignuta optužnica protiv četvoro ljekara

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu protiv ljekara Tomislava Jeremića, Zvonka Puletića, Hake Tahirović i Jele Cimbaljević zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, saopšteno je iz VDT-a.

Njima se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela - teška djela protiv zdravlja ljudi u vezi krivičnog djela - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. 

Kako je saopšteno iz VDT-a za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od dvije do 12 godina.

"Optužnicom je predstavljeno da okrivljeni Tomislav Jeremić, kao direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, Zvonko Puletić kao načelnik Ginekološko – akušerskog odjeljenja, Haka Tahirović kao načelnica Dječijeg odjeljenja i Odsjeka za neonatologiju, Jela Cimbaljević kao ljekar specijalista pedijatrije, nijesu postupali po propisima kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje opasne zarazne bolesti”, poručuju iz VDT-a.

U saopštenju VDT-a se kaže da okrivljeni Jeremić u bolnici nije postupio u skladu sa propisima i nije obrazovao Tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.

Iz VDT-a navode da su okrivljeni Jeremić, Puletić i Tahirović, prekršili propise i time što nijesu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, tako što nijesu obavljali redovnu bakteriološku kontrolu sredine na odjeljenjima. Pored toga okrivljeni ljekari, kako poručuju iz VDT-a, nijesu nalagali uzimanje briseva sa radnih površina, uređaja, opreme i sanitetskog materijala, kao i sanitarnu kontrolu zaposlenih na Odjeljenjima.

“Okrivljeni Zvonko Puletić prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje nije naložio uzimanje vaginalnih briseva trudnicama prije porođaja. Sve to dovelo je do lošeg higijensko-epidemiološkog statusa na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane patogenim bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti – neonatalne sepse petoro novorođenčadi, od kojih je jedno preminulo. Okrivljeni i pored dva evidentirana slučaja opasne zarazne bolesti nijesu odmah preduzeli mjere radi suzbijanja bolničke infekcije, tako da je na Odjeljenjima nastavljen rad pod istim higijenskim uslovima”, navode u tužilaštvu.

Okrivljena Jela Cimbaljević , kako navode, od 02. do 12. novembra 2014, kao ljekar specijaliste pedijatrije, nije postupala u skladu sa propisima, zato što nakon prijema dvoje novorođenčadi i sumnje, a kasnije i postavljanja dijagnoze opasne zarazne bolesti, to nije prijavila.

“Zbog neprijavljivanja pojave neonatalne sepse nastavljen je rad na Odsjeku za neonatologiju na koje su kasnije primljena još tri novorođenčeta. Sva tri novorođenčeta, takođe su se razboljela, od opasne zarazne bolesti. Uslijed uspostavljanja dijagnoze neonatalne sepse kod jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru Crne Gore, gdje su novorođenčad bila upućena na dalje liječenje”, saopšteno je iz VDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније