Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

29. 05. 2015. 20:11   >>  20:04

GRUPA NVO

Nedosljedna primjena medijskih zakona

Blokada računa Televizije Vijesti posljedica je nedosljedne primjene zakona, ocijenilo je nekoliko nevladinih organizacija (NVO), navodeći da je potrebno uspostaviti Fond za podsticanje medijskog pluralizma.

U zajedničkom saopštenju Centra za građansko obrazovanje, Centra za razvoj nevladinih organizacija, Instituta Alternativa i člana radne grupe za izradu Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o elektronskim medijima, Gorana Đurovića, iskazuje se zadovoljstvo zbog nastavka rada Televizije Vijesti. 

„Uplaćivanjem poreskih dugova u skladu sa zakonom, stiču se uslovi da jedina crnogorska privatna televizija sa nacionalnom frekvencijom, nastavi sa radom i pruži dalji doprinos boljem informisanju građana o pitanjima od suštinskog značaja za njihov život“, kaže se u saopštenju.

NVO upozoravaju da je Vlada dužna da osigura uslove za razvoj medijskog pluralizma, odnosno kvalitetnog informisanja građana o svim pitanjima od javnog interesa. 

"Blokada računa Televizije Vijesti zbog poreskih dugova posljedica je nedosljedne primjene zakonskih propisa u sferi medija“, smatraju u tim organizacijama.

Prema njihovim riječima, Vlada je morala blagovremeno djelovati kako bi spriječila godinama prisutnu nelojalnu konkurencija na skromnom marketinško-medijskom tržištu u Crnoj Gori.

Televizija Vijesti se, kako su naveli, na tržištu takmiči sa televizijama koje skoro čitav svoj program proizvode van Crne Gore, a emituju u Crnoj Gori, i sa RTCG koja se finansira novcem građana.

Potpisnici saopštenja navode da televizije, čije su matične kuće van Crne Gore, godinama ne ispunjavaju zakonom i podzakonskim aktima utvrđene minimalne kvote u sopstvenoj proizvodnji "i niko ih godinama nije opomenuo ili zabranio njihov rad shodno zakonu". 

„Vijesti i svi ostali elektronski mediji u Crnoj Gori našli su se u teškoj situaciji i zbog toga što Vlada već godinama odbija da konačno stavi u funkciju sredstva namijenjena podsticanju medijskog pluralizama“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je grupa NVO nedavno predložila i rješenja kojima se stvaraju uslovi za funkcionisanje Fonda za podsticanje medijskog pluralizma.

U tim predlozima je, kako se navodi, detaljno razrađen postupak dodjele sredstava emiterima za proizvodnju sadržaja od javnog interesa.

“Sredstva iz Fonda mogu koristiti elektronski mediji koji imaju odobrenje za rad Agencije, koji pokrivaju određenu lokalnu, regionalnu teritoriju ili djeluju na teritoriji države i koji imaju značajnu sopstvenu produkciju, iznad 25 odsto sopstvene u ukupnoj produkciji”, kaže se u saopštenju.

NVO podsjećaju i da je nedavno pri Agenciji za elektronske medije osnovan Fond za podršku radio stanicama koji se finansira iz takse koja se plaća prilikom registrovanja vozila.

Na taj način su, smatraju potpisnici saopštenja, TV stanice diskriminisane u odnosu na radijske, i treba osigurati sredstva koja će biti njima namijenjena.

Prema njihovim riječima, da su Vlada i Agencija za elektronske medije ranije primjenjivali zakone jednako prema svima, veliki broj medija danas ne bi ni funkcionisao, a oni koji su značajni za informisanje građana o temama od javnog interesa danas bi bili u boljoj finansijskoj situaciji. 

"Zbog nečinjenja državnih institucija i neprimjenjivanja zakona na isti način prema svima, na udaru su se našli oni od kojih Crna Gora može da ima korist“, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније