Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

30. 05. 2015. 08:30 >> 08:22
1

ZVANIČNO

Za pet godina 20 silovanja

U Crnoj Gori, u posljednjih pet godina, zvanično je registrovano 20 slučajeva silovanja i 13 pokušaja.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u prošloj godini registrovano je pet slučajeva silovanja, u 2013.godini četiri, u 2012. i 2011. godini po tri, a 2010. godine pet.

Iz Uprave policije kazali su Danu da je svako silovanje počinjeno u posljednjih pet godina rasvijetljeno, i da su osumnjičeni identifikovani i uz krivičnu prijavu procesuirani tužiocima.

Prema podacima Vrhovnog državnog tužilaštva, prošle godine je zbog silovanja prijavljeno sedam osoba, dok je jedna prijava prenesena iz prethodne godine.

Protiv pet osoba je odbačena krivična prijava dok je protuiv tri donijeta naredba o sprovođenju istrage.

Crnogorsko zakonodavstvo za silovanje propisuje maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, ali ona nije nikada izrečena, a prosječna kazna koja se izriče za to djelo je tri godine zatvora.

Profesor Krivičnog prava Velimir Rakočević upozorio je da na jedno prijavljeno silovanje uvijek ide deset do 15 neprijavljenih. On smatra da je u Crnoj Gori situacija veoma loša, da žrtve često ćute zbog loše kaznene politike, sramote i stigmatizacije društva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније