Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda

02. 06. 2015. 08:17   >>  08:14 61

PEROVIĆ OCIJENIO

Amfilohije silnički služi svesrpskom projektu

Srpska pravoslavna crkva sprema se da naredne godine u Crnoj Gori obilježi 1000. godina od mučeničke smrti Svetog Vladimira Dukljanskog. Tom svetitelju propisuju status "prvog srpskog kralja" i "prvog srpskog svetitelja". Predsjednik DANU, Sreten Perović, ističe da Svetosavska etnoflija nema istorijsko uporište.

"Nomenklatura kojom se i u ovom slučaju poslužuje svetosavska etnofilija nema nikakvo istorijsko uporište, istorijskog smisla nema, ali to nimalo ne smeta Amfilohiju, jer za njega je sve istinito što mu u određenom trenutku služi za "zavođenje masa“, tj. za indoktrinaciju pa i dezinformaciju sujevjernika, neukih ili konfesionalno pristrasnih, njegovoj političkoj strategiji odanih crnogorskih građana. A to što je prvi srpski kralj Stefan Prvovjenčani dobio kraljevske insignije od pape, 200 godina nakon smrti dukjanskog kneza Vladimira Amfilohija nimalo ne zbunjuje, on se matematičkom logikom ne služi u vjerskideološkim izjavama, on ne pominje papu kao pokrovitelja direktnih Nemanjinih potomaka, ali to ne znači da i tu činjenicu neće upotrijebiti kad mu to bude profitabilno, korisno, kad ta činjenica bude "u službi" dobrodošlice papi pri njegovoj skorašnjoj posjeti Srbiji", kazao je Perović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, mitropolit Amfilohije "svesrpskom projektu dosljedno i silnički služi".

"I ne haje što taj cilj nema veze sa Hristovom vjerom, koju formalno ispovijeda, što nije hrišćanski utemeljen i što je protiv multinacionalne i suverene države Crne Gore i svega što ima crnogorski nacionalni predznak crnogorske kulture, crnogorskog jezika, Crnogorske crkve. Oni koji ga bolje poznaju kažu da je uspješan menadžer, militantan u svojoj antievropskoj retorici i vješt u prepoznavanju pravog trenutka da iskoristi slabosti i neotpornosti crnogorske koalicione vlasti", istakao je Perović.

Naglašava da falsifikovanje istorije, robovanje mitomaniji i legendi, bukvalno izmišljanje događaja nije privilegija samo Srpske (svetosavske) crkve.

"Izmišljaju i drugi. Problem je u tome što se izmišljotine Srpske crkve upotrebljavaju u agresivne političke, velikodržavne, asimilacione, okupacione ciljeve i svrhe. Oslanjajući svoje snove na srednjovjekovno Dušanovo carstvo (koje je faktički trajalo devet godina, a za njim se kuka evo već sedam vjekova!), Srpska svetosavska crkva, odnosno njene filijale u Crnoj Gori sprovode svoje svetosavlje nalik na hristijanizatore Novog svijeta (Amerike): više kletvom nego molitvom, više trgovanjem nego „popovanjem“, više rušenjem i ruženjem autentične crnogorske tradicije nego ubjedljivim nastojanjem da se „vjerom u Boga“ pomogne onima koji su izgubili vjeru u sebe", naglasio je Perović.

Пратите нас на

Коментари61

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније