Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

02. 06. 2015. 15:20 >> 15:14

CAMOVIĆ OCIJENILA

Slobodni novinari uslov za slobodu medija

Slobode medija nema dok nijesu slobodni oni koji ih čine, kazala je predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović, navodeći da su uslovi rada nikad gori.

 

Prema njenim riječima, nivo slobode medija i nivo slobode u medijima u Crnoj Gorni su takvi da tu profesiju napušta svako ko uspije da nađe bilo kakav drugi posao.

Camović je na Skupštini Evropske federacije novinara, koja je danas počela u Budvi, kazala da da su uslovi rada u medijima nikad gori.

Ona je podsjetila da su od početka godine u Crnoj Gori zatvorena četiri medija, a da oko 15 medija ima blokirane račune, dok su prema podacima Centralne banke, nekima od njih računi blokirani i godinama.

„Pritisnuti sa raznih strana finansijskim i drugim problemima poslodavci su i dalje jednako bahati prema ljudima koje zapošljavaju. U crnogorskim medijima, kako je pokazalo nedavno istraživanje OEBS imamo novinare koji svakodnevno rade po 12 ili čak 15 sati dnevno“, navela je Camović.

Kako je kazala, od novinara se očekuje da pišu o kršenju prava zaposlenih u ostalim djelatnostima, i takve priče se objavljuju u medijima, dok se u istim medijima dešavaju gora kršenja radnih prava od onih o kojima se piše.

„Koliko je to licemjerno?! Kako se može od čovjeka kojem je zabranjeno da se bori za sebe očekivati da se izbori za nekog drugog, za bolje društvo? To su paradoksalna pravila po kojima su zaposleni u crnogorskim medijima prinuđeni da žive“, ocijenila je Camović.

Ona je ukazala da su tiraži nikad manji kao i gledanost ključnih informativnih emisija.

„I šta će naši poslodavci da urade povodom toga – nastaviće da daju otkaze i smanjuju plate. A ja pitam – kad će na red za otkaze da dođu menadžeri i ljudi koji uređuju novine. Jer oni su ti koji su sa 15 ili 20.000 prodatih primjeraka tiraže sveli na tri-četiri hiljade primjeraka“, rekla je Camović.

Kako je navela, sumnja da će neko od direktora ili glavnih urednika pomisliti da je problem i njima, iako su na tim mjestima po deset ili više godina.

„Lakše je pričati o demokratiji nego praktikovati je i ponašati se robovlasnički, a govoriti o slobodi medija. Na koga se odnosi ta sloboda medija, ko tu treba da bude slobodan? To nije toliko apstraktan pojam koliko neki žele da ga predastave jer odgovor je jasan – nema slobode medija dok nijesu slobodni oni koji čine medija“, poručila je Camović.

Predsjednik Evropske federacija novinara (EFJ) Mogens Blicher Bjeregard, rekao je da su sigurnost, prava i radna mjesta bile i biće tri ključne riječi u EFJ, kao i da se u Evropi do sada nije posvećivalo puno pažnje sigurnosti.

„To pitanje moramo postaviti kao jedno od vodećih i u Evropi, jer nam brojke govore da moramo uraditi tako. Od 2006. do 2013. UNESCO je izvijesti da je ubijeno 21 novinar. U posljednjih 18 mjeseci 21 ubijen novinar i medijski radnik u Evropi. Evropski novinari su platili najveću cijenu za novinarske slobode izvještavajući iz kriznih područja“, rekao je on. 

Šefica Misije OEBS u Crnoj Gori, Janina Hrebičkova upitala je kako novinari mogu biti nezavisni i slobodni ako se njihova radna prava ne poštuju u potpunosti.

„Mi u Misiji OEBS čvrsto vjerujemo da samo sa slobodnom i pluralističkom medijskom scenom, u kojoj postoji uspostavljen i prihvaćen odgovarajući balans između zakonodavnog okvoira, profesionalnih principa i dobro koordinisane medijske samoregzlacije, adekvatne medijske slobode i uslovi za dalji razvoj medija mogu biti zagarantovani“, rekla je ona.

Hrebičkova je ocijenila da su u posljednjoj deceniji ostvareni važni rezultati u poštovanju medijskih prava i sloboda u zemlji, zahvaljujući mnogim crnogorskim i međunarodnim činiocima, kao i da je potrebno uraditi još dosta toga.

„Da bi zaista imali slobodne i nezavinse medije potrebno je bez odlaganja rješavati niz značajnih pitanja, kao prvo- zaštita novinara, njihovih zakonima garantovanih ptrava, obezbjeđivanje preduslova za ispoljavanje medijskih sloboda, unapređenje socijalnog i ekonomskog statusa novinara, jačanje profesionalnih i etičkih standarda“, ukazala je ona.

Mnogi rade bez ugovora

Predstavnik Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Andris Kesteris, rekao je da je pitanje medijskih sloboda u samoj suštini, kako procesa pristupanja, tako i političkog dijaloga sa partnerskim zemljama.

„Evropska komisija i Evropska unija ne bi trebalo da se doživljavaju kao jedini borci za temeljne slobode i ljudska prava u zemljama na putu pridruživanja. Potreban je takav jasan glas i u zemljama aspirantima“, apelovao je Kesteris.

Prema njegovim riječima, potrebani su snažni i uvaženi saveznici na lokalnom nivou, „da taj pritisak sa naše strane bude konstruktivan i orjentisan ka ostvarenju rezultata na terenu“.

„U tom smislu, u interakcijama sa partnerskim organizacijama u jugoistočnoj Evropi, EFJ radi dobar posao, jer ključni akter za takvu promjenu i unapređenje medijskih sloboda su snažne medijske organizacije“, kazao je Kesteris.

Generalni sekretar Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO), Oliver Vujović, smatra da se stvari polako popravljaju, „a onda sve od jednom propadne“.

„Čujemo negativne, loše vijesti. Te loše vijesti me tjeraju da budem pesimista u pogledu budućnosti kada je u pitanju region jugositočne Evrope, uključujući i Crnu Goru. Mnogo novinara, koje obuhvata SEEMO, i dalje rade, a nemaju ugovore sa medijskom organizacijom za koju rade“, rekao je Vujović.

On je poručio, da je jedini način da se nešto pozitivno uradi je da pokazujemo stvarnu solidarnost. 

Predsjednica Sindikata novinara Srbije, Dragana Čabarkapa, navela je da je nepunu godinu od donošenja seta medijskih zakona stanje na srpskoj medijskoj sceni značajno pogoršano.

„Ukoliko ne bude odložena primjena Zakona 72 madija će 1. jula, kada je zakonski rok za izlazak države iz medija, biti ugašeno, javnost u ovim sredinama ostaće bez prava na objektivno i pravovremeno informisanje, a više od tri hiljade naših kolega bez posla“, ukazala je Čabarkapa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније