Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 06. 2015. 08:40 >> 09:02
2

PREVENTIVNO RIJETKO

Kod ljekara idemo tek kad zaboli

U Crnoj Gori ima pozitivnih pomaka kada je u pitanju odnos ljudi prema svom zdravlju. Međutim, i dalje je rijetkost da na preventivni pregled dođe neko koga ništa ne boli.

 

Građani kažu, da nemaju naviku da posjećuju ljekarsku ordinaciju osim kada osjete prve simptome bolesti. A, ima i onih koji nikad nijesu otišli kod doktora.

Izabrani doktor za odrasle u Domu zdravlja Podgorica dr Bojan Bekan, kazao je za Pobjedu da je zdravstvena kultura u našoj zemlji u koraku sa vremenom.

„Primjetno je da mlađa populacija i ona srednje životne dobi prate informacije prvenstveno putem interneta i to uglavnom u situacijama kada osjete da je zdravlje ugroženo, dok su još uvijek rijetki primjeri da osobe iz tzv. punog zdravlja dolaze na preventivne preglede u cilju otkrivanja eventualnih poremećaja i adekvatnog savjetovanja sa zdravstvenom službom. Iz takvog odnosa često slijedi situacija da se pacijent javi sa više problema istovremeno, sa različitim informacijama iz različitih izvora. To zna da oteža i lični osjećaj osobe, ali i rad zdravstvenih radnika“, kazao je dr Bekan.

On naglašava da postoje različiti primjeri odnosa prema bolestima.

Određen broj ljudi, prema njegovim riječima, ponaša se u skladu sa preporukama i vremenom javljanja na preventivne preglede kod izabranog ljekara i ginekologa, čime omogućavaju pažljivije praćenje zdravstvenog stanja.

„Nažalost, i dalje postoji značajan broj onih koji iz različitih izgovora, predrasuda i drugih zabluda ne posjećuju ljekare u preporučeno vrijeme. To donosi velike probleme i samoj osobi i ljekarima i cijelom društvu uopšte, jer zdravstveni sistem mnogo manje koštaju preventivni nego kurativni pregledi (liječenje posljedica )“, kazao je dr Bekan.

Pored pregleda u ranom dječjem i školskom uzrastu, koji akcenat imaju na pravilnom rastu i razvoju djeteta i koji imaju dobar obuhvat mlađe populacije, prema riječima dr Bojana Bekana za odrasle se preporučuje čitav niz preventivnih pregleda. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније