Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 06. 2015. 15:18   >>  15:10

POZIV NADLEŽNIM INSTITUCIJAMA

YIHR: Usvojiti praksu Suda u Strazburu

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozvala je nadležne državne institucije da usvoje praksu koju je Evropski sud odredio u presudi Milić/Nikezić i da za zlostavljanje i nehumano postupanje državnih službenika sprovedu hitne istrage.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je, u slučaju Milić-Nikezić protiv Crne Gore, presudio da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja prilikom pretresa ćelija u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

“Pozivamo nadležne državne institucije da usvoje praksu koju je Evropski sud odredio u presudi Milić/Nikezić i da po svim navodima za zlostavljanje i nehumano postupanje od strane državnih službenika sprovedu hitne, nezavisne i djelotvorne istrage koje će voditi kažnjavanju svih prekršilaca ljudskih prava”, kaže se u saopštenju YIHR.

Ta organizacija, kao članica Građanske alijanse od 2006. godine, istražuje torturu, nehumano postupanje i kažnjavanje građana od strane državnih službenika.

“U redovnim godišnjim izvještajima dokumentovali smo brojne primjere torture i nehumanog postupanja, a kao redovna posledica sve to pratila je nekažnjivost državnih službenika zbog loših istraga i sudskih postupaka”, kazali su i YIHR.

Kako su pojasnili, brojni službenici optuženi za torturu i danas su zaposleni u ZIKS-u i Upravi policije.

Iz YIHR su ukazali na tri primjera na kojima se, kako su naveli, može vidjeti nivo nekažnjivosti zbog loših istraga i postupaka u slučajevima kada su postojali ozbiljni navodi o grubim kršenjima ljudskih prava i to od pojedinih službenika i u više navrata.

Ukazali suKako su na nekažnjivost u slučaju torture nad Igorom Milićem i Daliborom Nikezićem koji su prijavili torturu od službenika ZIKS-a koja se dogodila 27. oktobra 2009. godine.

Osnovno državno tužilaštvo iz Podgorice i Osnovni sud iz Danilovgrada nijesu adekvatno postupili u procesuiranju tog slučaja, pa su dozvolili nekažnjivost službenika ZIKS-a.

“Presuda Evropskog suda za ljudska prava u tom postupku, u kojem je Grđnska alijansa pružila besplatnu pravnu pomoć, trebalo bi da bude poslednja opomena državnim nadležnim institucijama da je nekažnjivost nešto što se ne toleriše i protiv čega se bori”, ocijenili su iz YIHR.

Kako su pojasnili, u presudi suda iz Strazbura navodi se da je došlo do kršenja člana tri Konvencije, te da je država morala sprovesti temeljnu i nezavisnu istragu.

“Iako je u incidentu učestvovalo najmanje desetak službenika, od tadašnje Uprave ZIKS-a saopšteno je da su u disciplinskom postupku sankcionisana tri službenika”, precizirali su iz YIHR.

Kako su dodali, službenicima je izrečena novčana kazna smanjenjem jedne plate za 30 odsto.

“U odgovoru Uprave ZIKS-a od 4. maja ove godine navodi se da trojica službenika kojima je izrečena novčana sankcija i dalje rade na poslovima obezbjeđenja, što je imajući u vidu i presudu Suda u Strazburu, vrhunac nekažnjivosti”, poručili su iz YIRH.

Kako drugi primjer nekažnjivosti iz te organizacije naveli su slučaj postupanja policijskog službenika Mirka Banovića, koji, kako su ocijenii, predstavvlja školski primjer nekažnjivosti i neadekvatnog procesuiranjnja navod protiv policijskog službenika.

Kako su dodali, protiv Banovića podnijeto je više optužbi, ali najveći broj njih nikada nije istražen ili su postupci koji su se vodili pred domaćim pravosudnim institucijama zastarjeli.

“Drastičan primjer u kojima su nadležne državne institucije morale sprovesti hitnu i nezavisnu istragu, a to nijesu učinjenele, već je slučaj zastario, jesu prijetnje istraživaču kršenja ljudskih prava Aleksandru Saši Zekoviću”, pručili su iz YIRH.

Kako su dodali, tužilaštvo nije nikada pokretalo postupak utvrđivanja odgovornosti zbog propusta u tom slučaju.

“Drugi slučaj bio je pred Osnovnim sudom u Baru kada je jedan od optuženih za zlostavljanje bio i Banović. Iako su u prvostepenim postupcima policijski službenici bili osuđeni za krivično djelo zlostavljanja i mučenja građanina M.B. ipak je, prema našim informacijama, i u tom slučaju došlo do zastare”, pojasnili su iz YIRH.

Treći primjer, kako su naveli, jeste kada je novinar Glasa Amerike Nebojša Redžić javno saopštio da ga je Banović izbacio iz sale Vile Gorice uz najprizemnije psovke, dok je pokušavao da snimi susret Mila Đukanovića i Silivija Berluskonija.

“Redžić je saopštio da je protiv Banovića podnio prijavu policiji, a četvrti slučaj je kada su I.Š. i L.B. saopštili da su podnijeli krivičnu prijavu protiv Banovića, zbog prijetnji da će ih pobiti”, precizirali su iz YIRH.

Na osnovu odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova od 25. maja ove godine, Banović je i dalje zaposlen u Upravi policije kao zamjenik komandanta Specijalne antiterorističke jedinice.

Iz YIRH su naveli da je nekažnjivost postupanje policijskog službenika Vlajka Babovića,izazvao je,kako su ocijenili, osjećaj uznemirenosti kod građana.

Iz te organizacije predočili su da je protiv Babovića podnijet je veliki broj optužbi koje su uglavnom bile odbačene zbog nedostatka dokaza.

“Baboviću je suđeno, zajedno sa još šest policajaca, zbog pokušaja ubistva 2005. godine Z.V., Z.V., N.P. iz Berana, ali je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza”, kazali su iz YIRH.

Drugi slučaj koji je, kako su naveli, privukao veliku medijsku pažnju jeste incident koji se dogodio 2. aprila 2008. na fudbalskoj utkmici Berane – Budućnost, kada su navijači podgoričkog Fudbalskog kluba Budućnost, podnijeli krivičnu prijavu protiv Babovića, zbog brutalnog prebijanja navijača tog kluba tokom polufinalne utakmice Kupa Crne Gore između Berana i Budućnosti.

Tom prilikom, kako je saopšteno, Babović je koristio pištolj.

“Navijači Budućnosti podnijeli su prijavu protiv Babovića i zbog incidenta koji se dogodio prije početka utakmice u Plavu, između FK Jezera i FK Budućnosti”, rekli sui z YIRH-a.

Kako su dodali, D.J. iz Berana podnio je krivičnu prijavu protiv Babovića, kako je tada javno saopštio, zato što ga je Babović pretukao u stanici policije zbog neposjedovanja vozačke dozvole.

“Na osnovu odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova od 5. juna 2015. godine, Babović je i dalje zaposlen u Upravi policije i obavlja poslove samostalnog policijskog inspektora u Stanici kriminalističke policije Centra bezbjednosti Berane”, zaključuje seu saopštenju YIRH-a.


(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније