Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 06. 2015. 17:55 >> 17:46

"VEKTRA BOKA"

Sindikat traži pomoć, angažovali advokata

Nakon vijesti o stečaju u „Vektra Boki", za koji su nakon osam godina borbe za svoja prava, saznali iz medija, Sindikat "Vektra Boke" traži pomoć svih, od opštine do države, jer radnici imaju velika potraživanja od kompanije. Njih 30-ak koji su stekli uslov za penziju, a sada su „ni na nebu ni na zemlji".

Iz Sindikata „Vektra Boke" su ocijenili da je za stečaj u kompaniji najviše kriva država, koja nije reagovala na vrijeme i raskinula kupoprodajni ugovor sa vlasnikom Draganom Brkovićem. Angažovali su advokata zbog svog statusa i potraživanja za 118 radnika koji bi trebalo da završe na birou, prenosi Radio Jadran.

Kada je “Vektra Montenegro" kupila HTP “Boku" prije osam godina mnogo je obećavala. Pominjalo se i ulaganje od 300 miliona eura u nove hotele. Danas, međutim, opšte je poznato, da ne samo da grad nije dobio niti jedan hotelski krevet, nego je čak izgubio. "Tamaris" je porušen prije dvije godine, hotel „Igalo" potpuno devastiran, neki manji objekti prodati da bi se izmirili dugovi za komunalije, poput „Amerike" na Belavisti.

Gradski restoran u srcu Novog je leglo glodara, baš kao i potpuno razrovani motel „Dubrava" na Savini... Jedino"Plaža" još kako-tako radi, piše Radio Jadran.

Sindikalci više ne pominju mnogo tu ispričanu priču. Traže spas za sebe otkako je 12. juna uveden stečaj u “Vektra Boku". Predsjednik Sindikata Vojo Miljanić kaže da će prihvatiti svaki dobar savjet, a obraćali su se nedavno skupštinskim odborima, Ministarstvu rada i socjalnog staranja. Očekuju podršku opštine, mada još nisu imali sastanak sa stečajnim upravnikom Srećkom Mrvaljevićem niti dobili rješenja.

“Situacija za nas radnike nije nimalo dobra, a ako nije za nas nije ni za grad Herceg Novi, niti za Crnu Goru, jer stečajem svi gubimo. Od našeg rada i primanja svi bi imali koristi. Ali, dugovanja prema nama su sada velika, radni staž nije uplaćen od avgusta 2010, tri lična dohotka, 23 prevoza, novac za dva regresa i jedna razliku u platima, za što imamo pravosnažne presude. U toku je sudski spor za još dvije razlike u platama i pojedinačne tužbe", kaže Miljanić i dodaje da su već angažovali advokata.

Za stanje u „Vektra Boki" Ljilja Banković krivi državu.

"Ovdje je šest fondova potpisalo ugovor kada je Dragan Brković kupovao ovu našu imperiju. Oni su bili dužni da kontrolišu Brkovića. Ukazivali smo svim ministarstvima i inspekcijama da smo zakinuti, da Brković ne ispunjava obaveze, kao i da nema ništa od investicija, ali nam niko nije odgovarao”, kazala je Banković.

S obzirom da je glavna sezona na pragu, vjerovatno će stečajni upravnik ponuditi radnicima da umjesto na biro rada ostanu na poslu. Ali, ko će raditi u kuhinji, na 150 stepeni, za minimalac od 193 eura, zapitao se Miljanić. Lična odluka je radnika šta će prihvatiti. On se nada da će stečajni upravnik imati razumjevanja i onima koji ostaju dati veće plate.

Na konferenciji za medije Sindikata čulo se i da je dojučerašnji izvršni direktor Vektra Boke Milić Popović na odlasku ustvrdio da će za tri-četiri mjeseca oporaviti kompaniju.

Kako saznaje Radio Jadran, u subotu je zakazan Zbor radnika, a za desetak dana stečajem Vektra Boke pozabaviće se i hercegnovska Skupština.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније