Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 06. 2015. 23:22   >>  23:21 1

POKRENUTA KAMPANJA

Legalizacija kanabisa, manje zloupotrebe

Dekriminalizacijom kanabisa smanjila bi se zloupotreba te biljke, ali i kriminalne aktivnosti koje najviše "koštaju" mlade ljude, smatraju Mladi Liberalne partije (LP), koji su, u saradnji s NVO Juventas, pokrenuli kampanju "Podrži, a ne kažnjavaj".

Ta kampanja se u svijetu obilježava kao suprotnost tradicionalnom načinu obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga.

Prioritet kampanje „Podrži, a ne kažnjavaj“, primat daje zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti korisnika psihoaktivnih supstanci, njihovih porodica i zajednica u kojima žive, navodi se u saopštenju koje potpisuju NVO Juventas i Mladi LP.

Na ovaj način, organizacijom aktivnosti u više gradova, Crna Gora se pridružila globalnoj kampanji, koja se organizuje četvrti put.

„Akcija koju je pokrenuo NVO Juventas, a uz podršku Mladih Liberalne partije ima za cilj da podigne svijest o izazovima koje korišćenje droga predstavlja za naše društvo sa posebnom pažnjom na mlade ljude“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici NVO Juventas i Mladi LP analizirali su stanje u toj oblasti u Baru.

Oni su ukazali na postojanje problema zloupotrebe droga među mladima i neažurnost i neefikasnost politike nadležnih organa, zdravstvenih i organa javnog reda i mira. Poseban problem na koji su ukazali je i nizak nivo edukacije kroz školske i neformalne sisteme obrazovanja i nepostojanje zainteresovanosti i animiranosti mladih da se informišu o šteti koja nastaje zloupotrebom droga.

„Ono što je posebno naglašeno jeste ideja i inicijativa Mladih Liberala i LPCG za legalizacijom marihuane u medicinske svrhe, ali i dekriminalizacijom upotebe kanabisa. Iskustva država EU, ali i zemalja regiona pokazala su pozitivne pomake nakon legalizacije medicinskog kanabisa i ohrabruje što je baš danas takva odluka donešena i u Hrvatskoj. Dodatno, sve to bi relaksiralo društvo i državni sistem koji bi dekriminalizovanjem kanabisa doprinio smanjenju zloupotreba ove biljke, od čijeg prometa trenutno profitiraju samo nezakoniti i sumnjivi krugovi u sivoj zoni društva i ekonomije. Prohibicija, odnosno zabrana, znači samo prolongiranje problema i njegovo ignorisanje koje će dodatno pospješiti zloupotrebe i jačanje kriminalne aktivnosti što u konačnom najviše košta mlade ljude“, navodi se u saopštenju.

NVO Juventas i Mladi Liberali najavljuju još takvih akcija. U četvrtak, 25. juna, dan prije obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, održačće se centralni događaj u Podgorici.

„Porukom je da je Crnoj Gori potrebno da se pridruži pokretima za stvaranje politike o drogama koje kao prioritet imaju zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu podršku onima koji su najpogođeniji ovom problematikom“, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније