Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 06. 2015. 17:54 >> 17:45

VLAHOVIĆ - VOJVODIĆ

Zajednički o naučno-istraživačkoj djelatnosti na UCG

Ministarka nauke Sanja Vlahović, sastala se danas sa rektorkom Univerziteta Crne Gore Radmilom Vojvodić kako bi se dogovorile o pokretanju dvije važne inicijative, saopšteno je iz Ministarstva. Jedna od inicijativa je uspostavljanje naučno – tehnološkog parka, koji bi kao naučno-istraživačka baza služio kao spona između javne uprave, akademske zajednice i privrede, i mogao bi biti otvoren na prostoru univerzitetskog kampusa.

Ovaj projekat u perspektivi značajno bi doprinio podizanju kvaliteta naučno-istraživačke djelatnosti na Univerzitetu Crne Gore i otvorio mogućnost za uspostavljanjem konkretnije saradnje akademske zajednice i privrednog sektora.

Nakon uspostavljanja Centra izvrsnosti, otvaranjem tehnološkog parka Crna Gora bi se pridružila evropskoj praksi povezivanja nauke i biznis sektora, promovisanju preduzetništva i podrške start-up kompanijama. Za finansiranje osnivanja tehnološkog parka potrebna je podrška evropskih partnera, a Ministarstvo nauke, ostala resorna ministarstva i Univerzitet Crne Gore mogu formirati konzorcijum za uspješno apliciranje kod evropskih fondova. Ministarstvo nauke je već ostvarilo saradnju sa regionalnim tehnološkim parkom AREA iz Italije, koji bi mogao biti aktivan partner u ovom projektu.

Rektorka Vojvodić podržala je inicijativu, s obzirom na plan Univerziteta Crne Gore da ojača svoju naučno-istraživačku bazu, a istraživački rad bolje poveže sa tržištem.

Druga važna inicijativa odnosi se na pronalaženje novog modela statističke obrade podataka vezane za ulaganje u nauku i istraživanje, koji bi dao jasniji pregled i preciznije podatke u odnosu na onaj koji je sada aktuelan. 

Na sastanku se govorilo i o mogućnostima za bolje prepoznavanje ulaganja u nauku kroz budžet Univerziteta, kao i zajedničkom radu na pospješivanju kvaliteta doktorskih studija.

Ministarka i rektorka razgovarale su, u okviru odnosa dvije institucije, o pitanju finansiranja naučno-istraživačke djelatnosti, ali i drugim pitanjima važnim za funkcionisanje sistema visokog obrazovanja i nauke.

Zaključeno je da je izuzetno važno podsticati zajedničke aktivnosti UCG i MNA, kako bi se stvorili preduslovi za jačanje kapaciteta i ulaganje upravo u one oblasti naučnoistraživačkog rada koje su bitne za razvoj države.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније