Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 06. 2015. 13:38 >> 13:29

ŽELJEZARCI

"Želimo rješenje problema mirnim putem"

Bivši radnici Željezare, koji traže da im se prizna beneficirani radni staž kao uslov za odlazak u penziju, poručili su da nijesu za borbu protestima, već za rješavajanje problema mirnim putem, uz pomoć institucija.

Oni su se danas okupili ispred ministarstava ekonomije i rada i socijalnog staranja, jer očekuju da će ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević potencirati rješavanje njihovog problema.

Predstavnik radnika, Veselin Perošević, kazao je agenciji Mina-business da je planirano okupljanje i u naredna dva dana, a ukoliko problem ne bude riješen, u ponedjeljak će izaći ispred zgrade Vlade i ostati tamo dok se sve ne završi.

„Retroaktivno priznati beneficirani radni staž Ministarstvo finansija nije ispunilo obavezom iz decembra 2011. Tražimo da se poveže beneficirani radni staž da bi ljudi ispunili uslov za odlazak u penziju i to po dva zakona koja su bila u januaru i martu. Očekujemo da nas prime, jer nećemo odustati sve dok to ne bude regulisano“, rekao je Perošević.

On je kazao da su se okupili ispred ministarstava jer se radi o radnicima koji su otišli na Biro rada i predali dokumenta za odlazak u penziju. Zato od Ministarstva rada i socijalnog staranja očekuju korektnost i regulisanje problema.

„Dajemo prostora da se to reguliše jer ni mi nijesmo za ova okupljanja i ovakav vid načina borbe, nego smo za institucije i za rješavanje mirnim putem svih problema radnika“, naveo je Perošević.

Prema njegovim riječima, od donošenja zakon u januaru radnici su krenuli sa zahtjevima preko stečajne uprave.

„Stečajni upravnik je uputio dopis nadležnim ministarstvima, ekonomije, finansija i rada i socijalnog staranja, da se beneficirani radni staž završi za ovu grupu radnika. Ranije je sve rješavano parcijalno, kako je koja grupa iz Željezare odlazila tako su im uplaćivali beneficirani radni staž. Sada smo mi došli na red, a uslovi u zakonu su 30 godina, a onima koji imaju ispod 30 godina radnog staža, ako se ne uplati beneficirani staž neće ostvariti pravo na penziju“, rekao je Perošević.

On je dodao da stečajni upravnik za taj period nije dobio nikakav odgovor, pa su se radnici dogovorili da podnesu zahtjev nadležnim ministarstvima, što su uradili 9. aprila.

„Dobili smo odgovor od Ministarstva ekonomije da je za ovo nadležno Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Na sastanku koji smo imali sa ministrom rada, tražili su od stečajnog upravnika da dostavi spisak svih radnika kojima nije regulisan beneficirani radni staž da bi se jednom stalo sa pitanjem Željezare“, kazao je Perošević.

On je dodao da je stečajni upravnik dostavio spisak, na kome se nalaze 102 radnika, a od njih oko 70 ispunjava uslov za odlazak u penziju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније