Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 04. 2013. 23:04 >> 23:04

POTREBNA SINERGIJA

Kulturna baština i ekonomski razvoj

Dvodnevna transnacionalna ekspertska konferencija na temu „Prostorno planiranje i upravljanje za poboljšanje kulturne baštine u Jugoistočnoj Evropi“, koja se organizuje u okviru Šerplan projekta, održana je u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Osnovni cilj konferencije bio je obezbjeđivanje čvrste osnove za sinergiju između očuvanja kulturne baštine i socio-ekonomskog razvoja, kroz pospješivanje usvajanja modernog pristupa prostornom planiranju širom Jugoistočne Evrope.

Menadžer projekta Lejla Abdić-Đoković kazala je da su tokom rada prezentovani menadžment planovi i implemetacija menadžment planova za Stari grad Kotor, koji se već nalazi na UNESCO-voj listi, kao i za istorijsko jezgro Cetinja, za koji se priprema nominacioni dosije.

„U okviru projekta svakako ćemo raditi i reviziju postojećeg menadžment plana istorijskog jezgra Cetinja, pa je dobro čuti iskustva iz zemalja koje su pošle kroz tu procedure”, kazala je Abdić-Đoković i dodala da će, nakon ove konferencije, pokušati da elaboriraju šta su to iskustva zemalja jugoistočne Evrope i objedine dobijene rezultate u okviru priručnika „Iskustva i znanja u oblasti revitalizacije i valorizacije kulturne baštine u Jugoistopnoj Evropi”.

Na konferenciji su se čule brojne interesantne prezentacije, a menadžer područja svjetske baštine iz njemačke regije Regensburg Matijas Rip je savjetovao naše eksperte da kulturna baština u Crnoj Gori treba da postane prioritet broj jedan.

„Naša strategija je bila da svjetska kulturna baština bude tema od interesa za svo stanovništvo, jer kulturna baština ostaje ljudima i oni je koriste. Mi smatramo da je jedna od stvari, koja je možda najvažnija, jeste da se komunicira i da se zna šta je to kulturna baština, zbog čega veliki broj aktivnosti radimo sa školama. Svake godine imamo jedan poseban dan, koji zovemo Dan svjetske baštine u okviru kojeg imamo posebne ture kroz grad sa vodičem ili izložbe jer pokušavamo da dopremo do običnog građanina”, kazao je Rip.

Profesor na Univerzitetu prirodnih resursa i nauka iz Austrije Rajnhard Perfler ukazuje da koncept planiranja znači da je potrebno napraviti integrisani i sveobuhvatni koncept, koji će kombinovati zahtjeve prostora i infrastrukture za modernu zajednicu, te osmisliti način na koji treba upravljati ili se razvijati, kako bi naša budućnost bila osigurana.

„Mi ne shvatamo lokalitete kulturne baštine kao muzeje, već kao živu zajednicu, koja, pored kulturnog nasleđa, treba da ima i veze sa turizmom. U Austriji smatramo da razvoj lokaliteta kulturne baštine predstavlja poseban izazov, jer ukoliko želite da očuvate te zajednice kao mjesta za život običnih ljudi onda morate pratiti I veoma važne ciljeve u vezi sa opštom infrastrukturom te da imate optimalan standard života u toj zajednici i tom regionu”, naglasio je Perfler.

 

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније