Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 06. 2015. 13:30 >> 13:21

ZAVRŠENA OBUKA

Budžet planirati kao rodno odgovoran

Prilikom planiranja budžeta posebnu pažnju treba obratiti na sredstva za najugroženije kategorije žena, kao što su samohrane majke, domaćice, stare i bolesne žene, žene na selu, Romkinje, žene sa invaliditetom, nezaposlene žene i žrtve nasilja u porodici,ocijenjeno je na obuci koju su organizovali Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

U Podgorici je završena obuka na temu  „Rodno odgovorno budžetiranje“, koja je bila namjenjena  članovima i članicama Mreže koordinatora/ki za rodnu ravnopravnost iz crnogorskih opština.

Trodnevna obuka je, kako su naveli, ostvarila ciljeve:  osnovana je vrsta resursnog centra osoba koje bi mogle, svaka u svom okruženju, da pokrenu inicijative o rodnom budžetiranju u sopstvenoj opštini, razmijenjena su znanja i informacije o budžetiranju, rodnom budžetiranju, načinima uticaja na procese donošenja odluka, interaktivan rad.

“Tokom obuke lokalni koordinatori/ke za rodnu ravnopravnost su definisali/e prioritetan problem rodne neravnopravnosti na svakom pojedinačnom lokalnom nivou i kroz mehanizme i alate rodnog budžetiranja i napravljen je detaljan plan pripreme i provođenja inicijative rodnog budžetiranja koja može ublažiti ili riješiti definsani problem. Obuka je sadržala i motivacionu dimenziju na način da lokalni koordinatori/ke po povratku zaista i pokrenu ove inicijative uz ohrabrenje da će dobiti ekspertsku i dio logističke pomoći za pokretanje inicijativa”, navodi se u saopštenju Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Trening je završen usvajanjem preporuka koje bi trebalo da pomognu kvalitetnoj primjeni novih znanja i vještina.

“U fazi planiranja budžeta posebnu pažnju obratiti na sredstva koja će biti stavljena na raspolaganje u segmentima društva koji su definisani kao  najkritičnije oblasti (obrazovanje, oblast zapošljavanja, rada i pristupa svim resursima, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sport i kulturu, javni život, medije, zabranu nasilja po osnovu pola u privatnom i javnom životu i uspostavljanju statističkih evidencija po polu)”, dodaje se u saopštenju.

Posebno treba voditi računa da se sredstva u dovoljnoj mjeri iskoriste za najugroženije kategorije žena, a to su, kako navode iz Ministarstva, samohrane majke, domaćice, stare i bolesne žene, žene na selu, Romkinje, žene sa invaliditetom, nezaposlene žene, žene žrtve nasilja u porodici.

“Prilikom izvršavanja obaveze o smanjenju broja zaposlenih u tzv. javnim službama, na osnovu stvarnih podataka, višak zaposlenih treba biti sagledan kroz rodnu jednakopravnost, obzirom da postoji realna opasnost od diskriminacije žena, te da se prilikom utvrđivanja viška zaposlenih osigurava zaštita samohranih majki, kao i majki na porodiljskom bolovanju”, navodi se u saopštenju.

Budžet je, ističu, strukturiran u zavisnosti od aktuelnih politika, ali i efikasne izvršne vlasti i administracije.

“Stoga je od presudne važnosti koliko vlasti potroše na svoje funkcionisanje u okviru svoje misije i ovlašćenja, a koliko rasporede na projekte, mjere i programe u korist građana/ki”, dodaju.

Trenerice na obuci su bile Branka Vlahović i Slavica Striković.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Misija OEBS-a u Crnoj Gori najavljuju da će i ubuduće raditi na unapređenju politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније