Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 06. 2015. 08:34   >>  08:26

SAMOUVJERENI

Partije lako skupljaju potpise za izbore

Ukoliko neka partija želi da učestvuje na parlamentarnim izborima njena lista mora da sakupi pred opštinskim izbornim komisijama potpise podrške oko 4.200 birača. To može biti veliko iskušenje za novonastale partije ili za stranke koje se bore da pređu cenzus, dok za jače partije sa već izgrađenom infrastrukturom "nema zime“. Međutim, na pitanje Pobjede da li to za njih predstavlja izazov, sve stranke odgovorile su da neće imati problema da sakupe potpise. One opozicione su otišle korak dalje i kazale da je problem implementacija izbornog zakonodavsta.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, koji je donešen glasovima DPS-a i Demokratskog fronta, broj potpisa potrebnih da bi lista za izbor odbornika, odnosno poslanika, bila utvrđena iznosi 0,8 odsto birača od njihovog broja u izbornoj jedinici. To znači da je za parlamentarne izbore, s obzirom na sadašnji broj birača u Crnoj Gori oko 515 hiljada, potrebno sakupiti oko 4.200 potpisa podrške izbornoj listi ili kandidatu. Postotak potrebnih potpisa smanjen je u odnosu na prethodno zakonsko rješenje, kada je iznosio jedan odsto.

S druge strane, za utvrđivanje izbornih lista partija ili grupa birača koje predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu potreban je potpis najmanje 1.000 birača, odnosno 150 za odborničku listu.

Samo, nije problem u brojkama, već u načinu na koji se potpisi prikupljaju: potpis birača za podršku izbornoj listi daje se pred članovima opštinske izborne komisije, što znači da stranački aktivisti bukvalno moraju "dovući“ simpatizere na potpisivanje. Ranije su stranački aktivisti išli na teren i prikupljali potpise i bilo je prilično sumnjivo da li su baš svi potpisi prikupljeni regularno. Političke partije pitali smo da li im predstavlja izazov prikupiti tih 4.200 potpisa, koliko je u ovom trenutku potrebno za učešće na parlamentarnim izborima.

Iz DPS-a su kazali da im, kao najbrojnijoj i najbolje organizovanoj partiji na crnogorskoj političkoj sceni, ne predstavlja problem da prikupe potrebne potpise podrške.

"Demokratska partija socijalista uvijek je Državnoj izbornoj komisiji predavala mnogo veći broj potpisa podrške partiji ili njenom predsjedničkom kandidatu od onoga koji je Zakonom propisan", rečeno je Pobjedi iz te partije.

Na pitanje smatraju li u da je postotak od 0,8 adekvatan u našem izbornom sistemu ili ga treba mijenjati, iz DPS-a navode da su uvijek raspoloženi za dijalog o svakoj razumnoj inicijativi, kroz zakonom predviđene procedure, koje se podrazumijevaju kada su izmjene bilo kog zakona u pitanju.

Ni za SNP, zahvaljujući partijskoj infrastrukturi, sakupljanje potpisa ne predstavlja problem.

"Podsjećamo da je SNP, kada su u pitanju potpisi podrške, za predsjedničke izbore 2008. , prvi prikupio više nego tada potrebnih 1,5 odsto biračkog tijela, a da smo samo u jednom danu za predsjedničke izbore 2013., zahvaljujući našoj partijskoj infrastrukturi, ispred Opštinskih izbornih komisija širom Crne Gore, a za zajedničkog kandidata opozicije Miodraga Lekića, obezbijedili više od 2.000 potpisa. Tako da je svima jasno da SNP nema nikakav problem da sakupi potreban broj potpisa građana", kazala je Pobjedi portparolka SNP-a Slađana Kaluđerović.

Iz Demokratske Crne Gore navode da im zakonom propisani procenat birača koji treba potpisom da da podršku neće predstavljati nepremostivu prepreku.

"Naprotiv. Mi smo duboko uvjereni da su svi koji se razumiju u političke prilike u Crnoj Gori, već u ovom trenutku, veoma svjesni velikog povjerenja građana u Demokrate, pa odličan izborni rezultat izborne liste koju će karakterisati prisustvo poštenih, sposobnih, požrtvovanih i energičnih ljudi nikoga neće pretjerano iznenaditi", kazali su iz te stranke.

Milutin Đukanović, poslanik Demokratskog fronta do izdvajanja Lekićeve grupacije, najjače opozicione liste u parlamentu ističe da taj politički savez može da sakupi potrebne potpise bez problema.

"Za DF to je vrlo lagan posao i mi te potpise možemo skupiti bez problema", kazao je Đukanović za Pobjedu, ali i naglasio da se sada potpisi moraju sakupljati pred Opštinskom izbornom komsijom.

"Ko je ranije pošteno sakupljao potpise taj neće imati problema. Sada treba manje potpisa da se sakupi, samo što ne može da se falsifikuje", dodaje Đukanović.

Ima i drugačijih partijskih razmišljanja. Tako potpredsjednica Crnogorske demokratske unije, Anđela Ivanović, kaže kako toj partiji nije izazov da sakupi potpise, ali ukazuje na nedemokratičnost procesa.

"To je prirodan i lak proces s obzirom na to da smo se u prethodnom periodu aktivno i kvalitetno bavili partijskom infrastrukturom. Ipak, najvažnije je da se obrati pažnja na nedemokratski karakter postojećeg zakonskog rješenja jer se potpis podrške izbornoj listi daje lično pred izbornom komisijom u kojoj su članovi drugih političkih partija", ukazala je Ivanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније