Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 07. 2015. 18:13 >> 18:05

RCUD UPOZORAVA

Pljačkaši-ronioci odnose naša arheološka blaga

Predlog Zakona o ronjenju predstavlja izuzetno značajnu inicijativu za unošenje reda u kompleksnu djelatnost ronjenja, u kojoj nakon ukidanja “Uredbe o vršenju podvodnih aktivnosti u vodama Crne Gore” vlada haos, smatraju u Regionalnom Centru za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele (RCUD).


"Kako su Uredbom bila uređena pitanja u pogledu obuke i osposobljavanja lica za ronjenje, sticanje sertifikata, područja na kojima se ne mogu izvoditi te aktivnosti u cilju bezbjednosti ili zaštite određenih lokaliteta, način vršenja kontrole i dr., stavljanje van snage ovog propisa ima velike posljedice, s obzirom da je ova izuzetno značajna oblast ostala neuređena", smatraju u RCUD.

Oni naglasašavaju da je Crna Gora jedina država u Mediteranu koja ni jednim propisom nije uredila, izuzetno bezbjednosno značajnu oblast, izvođenja komercijalnog i rekreativnog ronjenja i drugih pitanja važnih u ovoj oblasti a koja se tiču pravne uređenosti zaštite lica, imovine i podvodnih dobara na moru, podmorju i unutrašnjim vodma.

"Kulturno nasleđe pod vodom kao nacionalni interes, prepušteno je organizovanim grupama pljačkaša i pojedinaca sa najmodernijom tehnikom koji su nam mnoga hidroarheološka područja gotovo već potpuno opustošili", istakli su u RCUD.

O tome kako se arheološki eksponati neprocjenjive vrijednosti iznose iz Crne Gore pisao je i časopis "Scubalife", koji je naveo primjer pljačkaša koje su zaustavili slovenački policajci na granici, pri čemu su pronašli stare brodske predmete, ukradene iz olupina u Crnoj Gori i zatim prefarbane, za koje su ronioci tvrdili da su suveniri.

"Crnogorska obala je nakon ukidanja navedene Uredbe pretvorena u odredište velikog broja ronilaca turista koji predstavljaju novu i vrlo značajnu granu posebnih oblika turizma, u kojoj su, nažalost, jasno vidljivi tragovi crnog ronilačkog biznisa koji se, pored pljačke kulturnog nasleđa sa dna mora, ogleda i u činjenici da inostrana privredna društva ili pojedinci koji u crnogorskim vodama ilegalno izvode podvodne radove za potrebe stranih i domaćih kompanija, mimo evidencije odgovarajućih poreskih službi", istakli su U RCUD.

Kako su kazali vršenje podvodnih aktivnosti, uz upotrebu ronilačke opreme i sredstava za disanje ispod površine vode, u svim državama uređeno je zakonskim propisima, jer su ovi poslovi od posebnog značaja, prije svega zbog bezbjednosti lica koja izvode ronjenje, bezbjednosti infrastrukturnih objekata pod vodom, plovnih objekata, luka, marina i drugih objekata na moru i unutrašnjim vodama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније