Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2015. 07:59 >> 08:20
24

CPC - OSTROG

Utvrditi ko je vlasnik, pa graditi

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC-a Stevo Vučinić rekao je Pobjedi da je Crnogorska pravoslavna crkva tražila da se Nacrt detaljnog urbanističkog plana "Ostrog-Glava Zete“ stavi van snage dok se ne riješi vlasničko pitanje nad Manastirom Ostrog i o tom dokumentu ne izjasni Ustavni sud, Skupština i javnost.

"Cetinjska filijala Beogradske patrijaršije je nezakoniti vlasnik, nesavjesni korisnik i strano pravno lice koje ilegalno djeluje u zemlji. Stoga ne može da bude investitor radova u kompleksu Donjeg i Gornjeg manastira Ostrog. Ta organizacija ne namjerava da u manastirskom kompleksu gradi objekte duhovne namjene, nego međaše velikosrpskih prostora koji ni enterijerno ni eksterijerno nijesu oslonjeni na autentične vrijednosti", tvrdi Vučinić.

On je kazao da je simbolički značaj ostroškog svetilišta za Crnu Goru i Crnogorce takvih potencijala da se ne može prepustiti na upravljanje bilo kome ko ne oličava suverenitet i integritet crnogorske zajednice.

"O tome mora da se povede računa. Našim odnosom prema Manastiru Ostrog u vlasničkom, duhovnom i kulturološkom smislu, šaljemo jasnu poruku javnosti o nacionalnom identitetu, državnom suverenitetu i sopstvenoj duhovnosti, koja je u svemu osobena, zbog čega i jesmo Crnogorci i zbog čega je ovo Crna Gora", naveo je Vučinić.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da DUP-om treba predvidjeti izgradnju konaka sa 50 soba na lokaciji Donjeg manastira, što je i bio zahtjev predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske. U planska dokumenta neophodno je unijeti i urbanističko-tehničke uslove za dogradnju i rekonstrukciju pojedinih objekata unutar kompleksa Gornjeg manastira, što bi podrazumijevalo i naknadnu legalizaciju do sada obavljenih radova o kojima se u javnosti, proteklih par mjeseci, dosta govorilo i pisalo.

U mišljenju Ministarstva naloženo je da se iz buduće planske dokumentacije eliminišu svi montažni i objekti od čvrstog materijala, koji rade na osnovu privremenih dozvola.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније