Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2015. 19:40   >>  19:34

ZAKLJUČAK VLADE

Javni sektor se sporo rješava viškova

Smanjenje broja zaposlenih u javnom sketoru ne ostvaruje se prema zadacima iz Akcionog plana, konstatovala je danas Vlada Crne Gore. Vlada je usvojila Izvještaj o sprovođenju Plana unutrašnje reorganizacije javnog sektora u 2014. godini.

“Osnovni cilj Plana je stvaranje efikasne, ekonomične i efektivne javne uprave, koja počiva na najboljim međunarodnim standardima i praksama. Razmatrajući Izvještaj, Vlada je konstatovala nizak stepen realizacije aktivnosti iz Akcionog plana, pogotovu kada se radi osmanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, što nameće potrebu da se preispitaju ciljevi i konkretne aktivnosti utvrđene ovim strateškim dokumentom”, navodi se u saopštenju, objavljenom nakon sjednice kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Duško Markvić.

Razmatrajući Informaciju o primjeni Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Vlada je ocijenila da se Zakon sprovodi u praksi, ali da postoje određeni problemi u implementaciji pojedinih zakonskih rješenja koji se negativno odražavaju na uspješnost ostvarivanja njegovih osnovnih ciljeva.

“U tom smislu, Vlada je donijela odgovarajuće zaključke kojima se  dodatno potenciraju obaveze dosljedne primjene Zakona”, navodi se u saopštenju.

Vlada je, kako saopštava Vladin Biro za onose sa javnošću, donijela Pravce razvoja Crne Gore 2015-2018. godine.

Kako se navodi, strateški cilj razvoja Crne Gore je povećanje kvaliteta života u dugom roku, a novim dokumentom potvrđeni su ranije utvrđeni ciljevi i pravci razvoja koji su usklađeni sa strategijom “Evropa 2020”, uz inoviranje razvojnih mjera i projekata, odnosno njihovo prilagođavanje aktuelnom stanju, kao i razvojnim stremljenjima EU.

“U skladu sa raspoloživim potencijalima, turizam, energetika, poljoprivreda i ruralni razvoj i prerađivačka industrija prepoznati su kao prioritetni sektori razvoja Crne Gore. U okviru osnovnih pravaca razvoja (pametni, održivi i inkluzivni rast) i oblasti politika, koncipirane su ključne mjere, projekti i sredstva za njihovu realizaciju. Ukupna procijenjena vrijednost planiranih projekata i razvojnih mjera iznosi 2.889.114.374 eura”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Izvještaj o stanju rješavanja upravnih stvari u 2014. godini, sa ocjenom stanja i predlogom mjera.

“Ostvareni rezultati ukazuju da je obezbijeđena primjena uspostavljenih osnovnih načela i pravila opšteg upravnog postupka, a naročito je  značajno da je smanjen broj neriješenih upravnih predmeta kojima je zakonski rok istekao. Posebno je istaknuto da su organi državne uprave, u velikoj većini, omogućili strankama da dobiju jasna i transparentna objašnjenja o načinu rješavanja njihovih zahtjeva, a donošenjem internih akata strankama je olakšano preduzimanje pravnih radnji u postupku ostvarivanja njihovih prava. Vlada je utvrdila i konkretne mjere koje će se preduzeti u cilju unapređenja zakonitosti, ažurnosti, efikasnosti i ekonomičnosti u postupanju ministarstava i drugih organa uprave u upravnim stvarima, a samim tim i poboljšanja kvaliteta usluga koje organi vlasti pružaju građanima i drugim korisnicima”, navodi se u saopštenju.

Vlada je odgodila odlučivanje o Prijedlogu odluke o davanju prethodne saglasnosti opštini Budva za otuđenje nepokretnosti, koja se nalazi u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana „Budva centar“ u Budvi, radi neophodnih tehničkih korekcija  predloženog teksta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније