Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Portal RTCG

05. 07. 2015. 07:49 >> 07:49
39

ČESTITAO OSVEĆENJE

Boriti se za slobodan pristup svetinjama

Povodom osvećenja crkve svetog Ivana Crnojevića danas na Cetinju, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uputio je čestitku mitropolitu CPC Mihailu, sveštenstvu i vjernicima CPC.

"Želim da danas kada osvećujete Crkvu sv. prepodobnog Ivana Crnojevića, koja slavi utemeljitelja prijestonog Cetinja i Cetnijskog manastira – temelja Crnogorske autokefalne crkve, u miru i duhu univerzalnih vrijednosti vjere stvorite mjesto na kojem će vjerujući imati mogućnost da ostvaruju svoje ustavno i građansko pravo slobode vjerske pripadnosti", navodi se u pismu Krivokapića.

Inače, riječ je o prvoj crkvi koju je CPC izgradila od svoga obnavljanja 1993. Gradnja je, sredstvima donatora, počela u oktobru 2013.

"Generacije su se borile za slobodu Crne Gore, državu koja svim svojim građanima garantuje i omogućava pravo da žive slobodu vjeroispovjesti. Na državi je da se bori i za slobodan pristup svim svetinjama i vjerskim objektima koje su gradili naši preci ostavivši je za neograničeno uživanje onima čija je to potreba. Ka i vazda pravda će pobijediti, jer od kada je Crnogorske države Crkva je pripadala njenim građanima i bila njen neraskidivi dio. Samo državna imovina je svojina svih njenih građana – bez obzira kako se zvali i krstili", napisao je Krivokapić.

Mitropolit Mihailo nedavno je osvještao zvono Ivanovo. Izrada  kompletnog ikonostasa potrajaće tri-četiri mjeseca, ali će za dan osveštanja Crkve biti spremne ikone Hrista i Bogorodice, kao i ikona Svetog  Ivana Prepodobnog  Crnojevica, čiji je autor akademski slikar Rajko Todorović Todor.

Ktitor crkve i jedan od najvećih donatora je Branko Banja Kaluđerović, koji je, prilikom polaganja kamena temeljca poručio: ” Želim da ovaj sveti dom bude otvoren za sve ljude koji se iskreno  mole i da bude kuća našeg bratskog pomirenja, u nadi da ćemo jednoga dana naložiti zajednički badnjak, ali okupljeni oko njega kao istinski i iskreni Crnogoirci, vjerni svojoj majci Crnoj Gori”.

Uz Mihaila sasluživaće i dvojica episkopa Ukrajinske pravoslavne crkve, koji su tim povodom doputovali iz Kijeva.

Oni su prenijeli pozdrave patrijarha Ukrajinske crkve Filareta crnogorskoj crkvi i narodu.

 

Пратите нас на

Коментари39

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније