Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 07. 2015. 23:04 >> 22:55
1

LJETNJA ŠKOLA

O algoritmima i programiranju u Kolašinu

Sedma ljetnja škola programiranja, u organizaciji kompanije DoMen i Priorodno-matematičkog fakulteta (PMF), održaće se u Kolašinu od 5. do 13. jula.

“Kolašin nije slučajno izabran da po treći put bude domaćin Ljetnje škole programiranja. Učenici iz Kolašina su, pod rukovodstvom nastavnika Gorana Živkovića iz SMŠ 'Braća Selić' na takmičenjima iz programiranja već šest godina uvijek među najboljima u državi”, saopštili su organizatori.

U radu škole učestvovaće 20 učenika, koji su, u zavisnosti od prethodnog nivoa znanja programiranja i uzrasta, podijeljeni u dvije grupe. Prvu grupu čine učenici osnovnih škola koji su tokom školske 2014/2015. pohađali Školu programiranja i koji su pokazali najviše tokom rada škole i ostvarili najbolje rezultate na takmičenju iz programiranja, objasnili su organizatori.

Učesnici napredne grupe izabrani na osnovu rezultata sa Olimpijade znanja 2014. i Državnog takmičenja. Napredna grupa je podijeljena u dvije kategorije: učenici sa više od jedne godine iskustva u programiranju i učenici s jednogodišnjim iskustvom.

"Učesnici početne grupe će, tokom sedam dana, biti uvođeni u svijet naprednih algoritama i programiranja. Naučiće kako da analiziraju problem, na koji način da razlože složeni problem na manje cjeline i kako da za svaku cjelinu napišu optimalan programski kod", naveli su organizatori.

Nastavu će izvoditi profesori, saradnici i studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore: Goran Šuković, Aleksandar Popović, Savo Tomović, Kosta Pavlović, Luka Bulatović i Ivan Pleskonjić. U radu škole učestvovaće i nastavnik Goran Živković iz Kolašina.

Učestvuju i bivši takmičari i učesnici prvih Ljetnjih škola, sada studenti PMF-a: Kosta Pavlović i Ivan Pleskonjić. Njihov doprinos radu škole je nemjerljiv, jer su već dokazali u Školi programiranja gdje su svojim mlađim kolegama i nasljednicima pokazivali tehnike programiranja i prenosili iskustvo koje su stekli učestvujući na Međunarodnim i Balkanskim olimpijadama iz informatike (IOI i BOI).

Nastava se, kako je najavljeno, organizuje u tri bloka po 90 minuta, dva bloka prije podne i jedan blok poslije podne.

“Uzimajući u obzir dosadašnji rad polaznika, smatramo da će najveći dio učenika pokazati zavidan nivo znanja u rješavanju algoritamskih problema i upotrebi datog razvojnog okruženja, i bez problema pratiti zahtjevan program obuke.”, navodi se u saopštenju.

Za učesnike škole organizovaće se više izleta: pješačke ture oko Kolašina dužine, obilazak Botaničke bašte, posjeta NP "Biogradska gora“ i cjelodnevni izlet do NP „Durmitor“. Predviđene su i različite sportske i zabavne aktivnosti: fudbal, košarka, badminton, karaoke, kvizovi...

“Naravno, kao i svake godine, očekujemo da će teniski turnir Vimbldon biti propraćen s dužnom pažnjom”, rekli su organizatori.

Škola programiranja organizuje se od septembra 2014.

“Prvi put je takav kurs ponuđen i učenicima osnovnih škola, pa je više od 70 osnovaca počelo da pohađa časove, da bi do proljeća broj polaznika spao na desetak najupornijih. Neki od njih su učestvovali na prvom takmičenju iz programiranja za učenike osnovnih škola koje je održano 16. maja u Podgorici. Za učenike srednjih škola organizovane su dvije grupe: početna i napredna. U početnoj grupi su bili oni polaznici koji se po prvi put susreću sa svijetom algoritama i programiranja. Naprednu grupu su pohađali oni učenici koji su već jednom prošli taj kurs ili su bili učesnici Ljetnje škole programiranja. Nastavu u naprednoj grupi izvodili su bivši takmičari i osvajači medalja Luka Bulatović, Kosta Pavlović i Lazar Radinović”, dodali su iz organizacije.

Ističu da će najbolji polaznici kurseva imati priliku da nauče još više u ovogodišnjoj Ljetnjoj školi.

Organizatori su posebno zahvalni direktoru SMŠ „Braća Selić“, Zvonku Peroviću i nastavniku Goranu Živkoviću, koji su obezbijedili, kažu, izvanredne uslove za rad.

“Njihovo zalaganje, uz tradicionalnu kolašinsku gostoprimljivost, postavljaju nove granice za organizaciju sljedećih Ljetnjih škola”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније