Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 07. 2015. 15:07 >> 14:58
1

POLOŽILI ZAKLETVU

Specijalni tužioci da ne podlegnu pritiscima

Glavni i specijalni državni tužioci položili su zakletvu, pred vrhovnim državnim tužiocem Ivicom Stankovićem, koji im je poručio da od njih ne očekuje da u konkretnim slučajevima ispunjavaju bilo čija očekivanja, niti da podlegnu pritiscima. Zakletvu su položili glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kao i specijalni tužioci Mira Samardžić, Lidija Vukčević, Marija Raspopović, Lidija Mitrović, Nataša Bošković, Tatjana Žižić, Veljko Rutović i Živko Savović.

Svi oni su, kako je rekao Stanković, prije svega odlični pravnici, što ih je i preporučilo da se nađu u timu koji će biti pod lupom međunarodne i domaće javnosti.

„Od vas ne očekujem da u konkretnim slučajevima ispunjavate bilo čija očekivanja, niti da podlegnete pritiscima, odakle god dolazili. Vaše je, prije svega, da primjenjujete zakonske propise, a podsjetiču vas da je zakon jednak za sve. Zato u vašem radu ne smije biti nedodirljivih, ali ni unaprijed optuženih“, kazao je on.

Stanković je, dodao je, uvjeren da ih je namjera da se svi pridržavaju takvog sistema rada i okupila danas. „Baš kao i činjenica da ste spremni da se maksimalno i profesionalno posvetite svom poslu“.

„Pred vama su predmeti koji treba da se privedu kraju. Ne sumnjam da će biti i onih koji ćete sami pokrenuti. Samo rad u kom ćete jedni drugima maksimalno pomagati može dati adekvatne rezultate, do kojih se, umjesto prevelikom pričom, dolazi isključivo kvalitetnim radom“, naveo je on.

Stanković je poručio da je Katnić prvi među njima, ali da vjeruje da će i sam organizovati rad svih specijalnih tužilaca po principu da je prvi među jednakima.

Katnić je, nakon polaganja zakletve, rekao novinarima da će, kao rukovodilac specijalnog tužilaštva, učiniti sve da napravi jedan autokefalni organ, koji će djelovati samostalno. „Kako u ovom vremenu, tako i u budućnosti, da društvo ima ozbiljnu i dobru zaštitu od nasrtaja na državne vrijednosti“.

On je naveo da je će biti prvi među jednakima i sprovodiće postupke i mjere iz nadležnosti specijalnog državnog tužilaštva, a to je gonjenje počinilaca krivičnih djela iz nadležnosti tog tužilaštva.

To je, kako je rekao, novi organ, specificiran za gonjenje određenih krivičnih djela koja u broju nijesu velika ali značajna, imajući u vidu da počinioci tih djela vrše ih na organizovan način i predstavljaju ozbiljnu opasnost po osnovne društvene vrijednosti i čovjeka.

Rutović je kazao da su se obavezali da će po Ustavu i zakonu vršiti tužilačku funkciju, zakonito, samostalno, bez ičijeg uticaja sa strane.

„Znamo da se od nas mnogo očlekuje, mnogo traži. Naša odgovornost je velika i nastojaćemo da radimo ovu časnu funkciju za dobrobit tužilaštva i cijelog društva i države Crne Gore“, rekao je on.

Bošković je poručila da je zadovoljna što je dio iskusnog i profesionalnog tima za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Ja, i sve moje kolege, daćemo maksimalan, profesionalni i radni doprinos i učinak u zadatim ciljevima rada, svim predmetima. Kao što je rekao Stanković, moje lično mišljenje, koje dijele i kolege, je da neće biti bilo kakvih kriterijuma, imena i prezimena, profesija. Svi su jednaki pred zakonom i to je ono što će da nas vodi u daljem radu“, kazala je Bošković.

 

Tekst: Mina

Foto: Portal RTCG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније