Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 07. 2015. 18:48   >>  18:40

ZA SIGURNIJE NAPAJANJE

Počela gradnja 1,5 miliona vrijedne TS u Baru

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je počela sa radovima na izgradnji 35/10 kilovoltne (kV) trafostanice Popovići u Baru, čija ukupna vrijednost iznosi 1,5 miliona EUR.

“Infrastrukturna važnost nove trafostanice je posebno izražena s obzirom na višegodišnji trend povećanja potrošača i potrošnje električne energije u Baru, naročito tokom turističke sezone”, navodi se u saopštenju EPCG.

Rukovodilac Regiona 4 (Bar, Budva, Ulcinj), Saša Milovanović, ocijenio je da će se izgradnjom te trafostanice značajno povećati sigurnost napajanja potrošača gradskog jezgra i prigradskih djelova Bara.

On je dodao da je gradnja trafostanice Popovići veoma važna s obzirom da je opterećenje postojećih trafostanica 35/10 kV Topolica i Končar, sa kojih se barski konzum napaja električnom energijom, blizu nominalnog.

Iz EPCG su naveli da će nakon izgradnje trafostanice Popovići, oko četiri hiljade potrošača na području Polja, Čeluge i Popovića imati kvalitetnije i stabilnije napajanje električnom energijom.

Osim toga, kako su dodali, stvaraju se uslovi za razvoj deset kilovoltne mreže i priključenje novih potrošača.

Iz EPCG su saopštili da gradnja trafostanice Popovići podrazumijeva i pokretanje niza projekata čijom realizacijom će značaj tog objekta biti dodatno naglašen.

“Nakon turističke sezone planiramo početak gradnje kablovskih vodova za uklapanje trafostanice u 35kV i deset kV elektroenergetsku mrežu. Vrijednost radova je preko 220 hiljada EUR, a ugovor sa izvođačem je već sklopljen”, rekao je Milovanović.

Prema njegovim riječima, u završnoj fazi je i izgradnja otpornika za uzemljenje neturalne tačke 35kV u trafostanici 110/35 kV Bar u vrijednosti od oko 50 hiljada EUR, a do kraja godine bi trebalo da se završe i radovi na opremanju dvije ćelije 35kV u toj trafostanici sa procijenjenom vrijednošću od oko 70 hiljada EUR.

Iz EPCG su dodali da će trafostanica Popovići biti izgrađena prema najvišim tehničko-tehnološkim standardima, usklađenim sa urbanističkim i ekološkim zahtjevima.

“Izvođač radova je konzorcijum na čelu sa Bemaxom, a oprema je nabavljena od renomirane kompanije Schneider Electric. Kapaciteti te trafostanice odgovoriće trendu rasta potrošača u Baru, koji bilježi povećanje od 40 odsto u odnosu na period od prije deset godina”, rekli su iz EPCG.

EPCG je, kako su saopštili njeni predsatvnci, 1. marta počela realizaciju druge faze Projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije, čija vrijednost iznosi 36 miliona EUR.

“U okviru tog projekta na području Bara biće ugrađeno dodatnih šest hiljada novih multifunkcionalnih brojila. Ugradnja brojila podrazumijeva i rekonstrukciju postojeće mreže, što značajno doprinosi poboljšanju kvaliteta napajanja”, navodi se u saopštenju.

U Baru je do sada ugrađeno 12,63 hiljade elektronskih brojila.

“Rezultati kontinuiranog ulaganja EPCG u distributivni sistem su vidljivi i potvrđuju odlučnost te kompanije da djeluje u pravcu modernizacije i razvoja električne mreže, kako bi se pružila što bolja usluga svim potrošačima u Crnoj Gori“ zaključio je Milovanović.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније