Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

04. 07. 2015. 20:40   >>  21:00 30

MCP O OSVJEŠTANJU

"CPC pravi mjesta bezbožja i lažne vjere"

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je vjernike da ne prisustvuju osvještavanju crkve Ivana Crnojevića koje sjutra organizuje Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) na Cetinju, ocjenjujući da to nije građevina ljubavi i spasenja, već kuća razdora, bratske mržnje i nesloge, “kao i svako mjesto bezbožja i lažne vjere”.

 

Mitropolit CPC Mihailo sjutra će u 10 sati osvještati crkvu svetog Ivana Crnojevića na Cetinju. To je prva crkva koju je CPC izgradila od svoga obnavljanja 1993. Gradnja je, sredstvima donatora, počela u oktobru 2013.

Iz MCP navode da je čitava istorija izgradnje te građevine je sramna.

“Počev od višegodišnjih odbijanja lokalne vlasti da uvaži zahtjeve Mitropolije za izgradnju grobljanske crkve, koji su uglavnom prećutkivani, pa do posljednjih odluka Prijestonice Cetinje i Vlade kojom se jednoj pseudo-pravoslavnoj organizaciji dodjeljuje zemljište i dopušta da gradi svoj objekat na groblju na kojem su većina sahranjenih pravoslavni hrišćani”.

Iz MCP su ocijenili da je CPC, “organizacija koja najavljuje osvjšetanje, nije Crkva, naročito ne pravoslavna, niti je crnogorska”.

Crkva, kako su dodali, ima svoju istoriju dugu više od dvije hiljade godina.

“Pravoslavna Crkva je nastavljač apostolskog predanja i poretka naslijeđenog iz samih početaka hrišćanstva. Pomenuta organizacija nema ništa zajedničko sa tom vjerom i poretkom. Ona može biti priznata kao vjerska zajednica, ali onakva kakva jeste ona nema ničeg zajedničkog sa Pravoslavnom crkvom, pa otuda ni sa vjekovnom Mitropolijom Crnogorskom, Cetinjskom… Ona je nastala u poznatim nacionalnim previranjima u Crnoj Gori i nikada nije ni imala ambiciju da bude išta drugo do institucija koja će davati (pseudo)duhovno pokroviteljstvo za ideje i namjere novocrnogorskih obezboženih ideologa. Ta organizacija nema nikakvo istorijsko utemeljenje niti može uspostaviti bilo kakav kontinuitet sa Crkvom iz vremena Knjaževine i Kraljevine Crne Gore. Ona je političko-ideološki projekat i kao takav je potpuno istrošena, budući da se, nadamo se i molimo se Bogu, oštre nacionalne podjele među pravoslavnim narodom u našoj zemlji prevazilaze i ostaju sramna prošlost”, kazali su iz Mitropolije.

Sveštenici CPC, kako su dodali, nijesu pravoslavni sveštenici , i njihova ”Liturgija” nije Liturgija, njihovo ”Krštenje” nije Krštenje, bilo koje njihovo ”sveštenodejstvo” ne predstavlja ništa drugo nego prazne riječi bez značenja i smisla.

“Poglavar te organizacije je raščinjeni sveštenik (raspop) Vaseljenske Patrijaršije, koji je i izopšten iz Pravoslavne Crkva (anatemisan), i kao takav ne samo da nije pravoslavni sveštenik, kamoli Mitropolit, već uopšte nije ni pravoslavni hrišćanin. Čak i kad bi se sa pokajanjem vratio u Pravoslavnu Crkvu, mogao bi da bude običan pravoslavni vjernik, nikako ne sveštenik. To su drevna crkvena pravila starija od svih modernih država i nacija i ona su prihvaćena od svih Pravoslavnih Crkava. Da budemo sasvim konkretni, niti poglavar te zajednice niti njegove pristalice ne mogu učestvovati na bogosluženjima niti pričešćivati se ni u Jerusalimu, niti u Carigradu, niti u Moskvi, niti u Atini, niti na Svetoj Gori”, navodi se u saopštenju.

U Mitropoliji smatraju da građevina koja je podignuta na cetinjskom Novom groblju neće biti dom Presvete Trojice – “našeg Boga ljubavi i spasenja, već kuća razdora, bratske mržnje i nesloge, kao i svako mjesto bezbožja i lažne vjere”.

“U toj zgradi, vjernici neće sticati blagoslov Božiji, već će učestvovati u bezbožništvu onih koji su je podigli navlačeći na sebe prokletstvo. Ta nevelika zgrada, bez sumnje, ostaće kao zastiđe svojih graditelja i upljuvak na Ćivot Svetog Petra Cetinjskog. No, slava Bogu, svjesni smo da ona neće uspjeti da zavara istinske pravoslavne vjernike, jer su se Cetinjani već odavno opredjelili za svoj Manastir i dobro znaju ko je i zašto stvorio pseudopravoslavnu organizaciju o kojoj je riječ. Na kraju, pozivamo pravoslavne vjernike da se ne daju obmanuti i da, ako žele ostati pravoslavni hrišćani, ne smiju uzimati učešća ni u kakvim ”službama” ove organizacije. Pozivamo sve one koje je ova organizacija zbunila, da se sa pokajanjem i radošću, kao što su već mnogi učinili, vrate Pravoslavnoj Crkvi, radi svoga spasenja i blagoslova njihovog potomstva”, poručuju oni.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније