Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

05. 07. 2015. 08:06 >> 07:57
5

U BUDUĆNOSTI

Mladi sebe ne vide na Cetinju

Čak 72 odsto mladih Cetinjana ne vidi svoju budućnost na Cetinju, jer 44 odsto smatra da u prijestonici ne može ostavriti svoj životni cilj, dok 29,8 odsto problem vidi u nemogućnosti zapošljenja rezultat je istraživanja koje je na temu ,,Mladi i slobodno vrijeme“ realizovala NVO „Aktivna zona“, na uzorku od 200 mladih ljudi starosti od 15 do 29 godina.

 



U cilju poboljšanja kvaliteta ponude za mlade, piše Pobjeda, više od 30 odsto ispitanika je predložilo otvaranje bioskopskih sala, dok 20,4 odsto smatra da treba stvoriti prostorne kapacitete za organizovanje raznih manifestacija namijenjenih mladima kazali su iz ove organizacije, navodeći da 32,3 odsto anketiranih smatra da je lokalna uprava najviše odgovorna za poboljšanje kvaliteta ponude za provođenje slobodnog vremena kod mladih, dok 23,7 odsto misli da je odgovornst na svim građanima.

"Prema rezultatitam ovog istraživanja od 200 anketiranih 57 odsto posjećuje pozorište, 50,5 odsto biblioteku dok muzeje posjećuje 45,2 odsto ispitanika nasparm 54,8 koji ne idu u muzeje. Kao glavni razlog neodlaska u muzej mladi navode nezainteresovanost i 39,8 odsto predlaže organizovanje više tematskih večeri sa gostovanjem poznatih umjetnika dok 38,7 odsto smatra da treba češće mijenjati postavke", istakao je predsjednik NVO ,,Aktivna zona“ Miloš Marković, koji je kazao i da je samo 12 odsto učesnika istraživanja angažovano u nekoj političkoj partiji kao i da smatraju da je najbolji način participacije mladih u procesu donošenja odluka učešće na javnim raspravama 29,3 odsto, angažovanje u volonterskoj grupi 24,5 i angažovanje u NVO 15,6 odsto.

 Odmah nakon objavljivanja rezultata istraživanja reagovali su iz Sekretarijata prijestonice Cetinje navodeći da teško danas iko može govoriti o "stagnaciji" u aktivnostima koje se odnose na mlade, jer je upravo aktuelna lokalna uprava pokrenula neke od najznačajnijih projekata u državi koji se odnose na mlade, a prevashodno na planu obrazovanja.

Dovoljno je, kako se navodi, pomenuti aktuelnu gradnju Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, ili dva nova fakulteta na Cetinju.

U saopštenju se navodi da jedan broj mladih obavlja i najodgovornije funkcije u različitim organima lokalne uprave, te da je posljednji, ujedno i najpovoljniji projekat koji se tiče pokretanja biznisa, koji zajedno realizuju prijestonica Cetinje i IRF posebno namijenjen mladima.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније