Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

06. 07. 2015. 18:47 >> 20:01
3

IZMJENE KODEKSA

Mijatović: Medijska scena polarizovana

Medijska scena u Crnoj Gori je vrlo polarizovana, a revidirani Etički kodeks trebalo bi da doprinese njenom ozdravljenju, poručila je predstavnica OEBS-a za slobodu medija, Dunja Mijatović.

Nacrt revidiranog Etičkog kodeksa novinara predstavljen je danas u Podgorici, a sa konferencije su pozvani zainteresovani da doprinesu njegovom unaprjeđenju slanjem sugestija na adresu codexontenegro@gmail.com, do 1. septembra.

Nacrt revidiranog Etičkog kodeksa pripremila je šestočlana Radna grupa koju su činili predstavnici crnogorskih medija Dan, Vijesti i Monitor, kao i Savjeta za samoregulaciju.

Proces pripreme Nacrta trajao je, kako je saopšteno, oko godinu i uređen je pod pokroviteljstvom OEBS-a i Savjeta Evrope.

Kako je saopšteno na konferenciji, tim dokumentom se po prvi put uvode pravila za online komentarisanje, uređuju se pitanja prava na privatnost, metoda izvještavanja o djeci, konfliktu interesa, transparentnosti, plagiranju, kao i izvještavanju sa političkih skupova.

Mijatović je kazala da je pripremljni Nacrt vrlo moderan i u skladu sa međunarodnim standardima, kao i da može biti primjer za sve države regiona, ali i šire.

Ona je kazala da bi dobro bilo da Nacrt bude brzo usvojen, uz to da je sada otvoren svima za prijedloge i sugestije. “Samoregulacija je nešto bez čega novinari i mediji ne mogu i ne treba da rade”, poručila je Mijatović.

Prema njenim riječima, usvajanje Kodeksa ima i političku dimenziju. “Drago mi je reći da od samog početka imam podršku Vlade i drugih institucija za ovaj proces”. “Mislim da se moramo kretati ka poboljšanju medijske scene u Crnoj Gori, koja je sada vrlo polarizovana. Moramo se kretati ka poboljšanju problematične medijske scene, koja nije specifična samo za Crnu Goru, nego i za čitav region”, kazala je Mijatović.

Patrik Peninks iz Savjeta Evrope ocijenio je da je Nacrt važan korak za crnogorsko društvo i slobodu medija. “Mislim da će ovaj Kodeks biti garancija profesionalizma, odgovornosti i kredibiliteta u javnosti”, kazao je Peninks.

On je rekao da je promovisanje slobode medija jedan od najznačajnijih projekata Savjeta Evrope, navodeći da u tome sarađuju i sa OEBS-om. “Ne bavimo se samo samoregulacijom, već i regulatornim organima a samoregulacija je jedan od ključnih aspekata rada na ovome”, kazao je Peninks.

On je kazao da se nada da će Kodeks biti brzo usvojen, što bi trebalo da dovede do profesionalizma novinara u Crnoj Gori.

Šefica Mijisije OEBS u Crnoj Gori, Janina Hrebečkova, kazala je da je priprema Nacrta veliki uspjeh za sve koji su bili dio tog procesa. “Vjerujem da je ovo veliki korak ka profesionalnijem i etičnijem novinarstvom”, poručila je Hrebečkova.

Urednik Dana, Nikola Marković, koji je član Radne grupe koja je pripremila Nacrt, kazao je da je cilj donošenja dokumenta bio doprinos poboljšanju stanja u medijima u državi.

On je naglasio da članovi Radne grupe imaju različite stavove i viđenja profesionalnih standarda, ali su se okupili oko ideje uspostavljanja pravila kojih će se svi pridržavati i konsenzusom došli do dokumenta.

Marković je ukazao na izmjene koje su predviđene tim dokumentom. Kako je objasnio, one se tiču online komentara, pisanja uredniku, prava na privatnost, metoda izvještavanja o djeci, konfliktu interesa, transparentnosti, plagiranju, kao i izvještavanju sa političkih skupova.

On je pozvao sve novinare i zainteresovanu javnost da doprinosu daljem unaprjeđenju nacrta. “Što više novinara učestvuje u donošenju Kodeksa, to je veća i obaveza da ga se pridržavaju”, poručio je Marković.

Ranko Vujović iz Savjeta za samoregulaciju podsjetio je da je prvi Etički kodeks usvojen 2003. godine, navodeći da je vrijeme postojeći učinilo zastarjelim u jednom dijlu.

I on je pozvao kolege da doprinesu unaprjeđenju dokumenta. Kako je ponovio Vujović, Nacrtom se po prvi put uređuju pravila za online komentare.

“Online mediji treba da definišu svoja interna pravila vezano za komentare trećih lica. Ova pravila treba da imaju za cilj izbjegavanje nezakonitog i neetičkog sadržajam uz puno poštovanje slobode izražavanja”, navodi se u Nacrtu.

Nacrtom je, kako je objasnio Vujović, definisana i obaveza medija kada su u pitanju ispravke i odgovori, tako da se Nacrtom ukazuje na Zakon o medijima. “Sve medijske kuće moraju poštovati i osigurati primjenu prava na ispravku i prava na odgovor, u skladu sa zakonom”, navodi se u dokumentu.

Na pitanje novinara na koji način su izabrani članovi Radne grupe koji su radili na dokumentu, Vujović je kazao da fizički nijesu mogli pozvati predstavnike svih crnogorskih medija.

“Računamo da nas šest predstavljamo blizu 95 medija u Crnoj Gori”, rekao je on. Mijatović je objasnila da sada svi mediji i novninari imaju priliku da doprinesu tako što će slati sugestije na Nacrt.

„Mislim da smo napravili odličan odabir, u Radnoj grupi sjede ljudi koji su profesionalci i koji poznaju novinarstvo“, rekla je ona.

Neke novinare interesovali su i kriterijumi na osnovu kojih je Delegacija Evropske unije dodijelila nagrade za istraživačko novinarstvo, početkom ovog mjeseca u Podgorici.

Mijatović je kazala da bi to pitanje trebalo da bude upućeno Evropskoj komisiji, navodeći da bi nagrada trebalo da bude pozitivno shvaćena, kao i da su kriterijumi potpuno transparntni i jasni.

„Ono što bih ja voljela da vidim je više solidarnosti među noivinarima bez obzira na to koji novinar je dobio nagradu“, kazala je ona.

Prema riječima Mijatović, javnost i novinari moraju shvatiti da nema više koraka unazad, da se može samo ići naprijed, ukoliko se uvaži dignitet profesije, kredibilitet novinarstva i svega onoga što predstavlja istinsko novinarstvo koje otvara oči i informiše građane bez manipulacija.

„Ova situacija se više ne može tolerisati i promjene koje su pozitivne su nešto što ću ja podržati, a imam i punu podršku vlasti i institucija u Crnoj Gori“, poručila je ona.

Mijatović je, na ponovljeno pitanje o „kontroverzama prilikom dodjele nagrade“, kazala da bi novinari trebalo da budu ponosni što je neko od kolega dobio nagradu međunarodne organizacije.

„Bilo koja nagrada koja je dodijeljena novinarima u Crnoj Gori od strane međunarodnih orgaizacija je nešto na šta treba da budete ponosni. Da li se to sviđa vama ili meni, to je nešto o čemu možemo razgovarati na nekom drugom forumu“, odgovorila je ona.

Mijatović je novinarima zamjerila to što je glavno pitanje na konferenciji povodom predstavljanja kodeksa, pitanje koje se tiče nagrade Evropkse komisije.

„Nacrt kodeksa je vaš kodeks, pročitajte ga, komentarišite i napravite boljim nego što što jeste“, poručila je Mijatović, navodeći da upravo on treba da dovede do konačnog ozdravljenja medijske scene u državi.

Ona je kazala da novinari treba da stanu iza Kodeksa, bez obzira na to za koju medijsku kuću ko radi.

"Morate biti svjesni da kada ustanete ujutru i kažete- ja sam novinar, treba da znate da vam niko nije rekao „uradi to“ i „postavi to pitanje“. Vi morate znati zašto postavljate pitanje i šta je iza toga. Sve ostalo, ja ne nazivam novinarstvom“, poručila je Mijatović.

Novinar je, kako je dodala, osoba koja ima strast, koja zna kakav posao radi, koja je hrabra i koja otvara oči u društvu. „A ne plaćenici i oni koji rade stvari za koje im je neko dao upustva“. „Ustanite ujutro, pogledajte se u ogledalo i pitajte se da li ste novinari ili nešto drugo“, poručila je Mijatović.

Dragoljub Vuković, koji je bio predsjednik komisje za dodjelu nagrade, objasnio je da je nagrada dodijeljena po jasno utvrđenim kriterijumima. On je opovrgao bilo kakve kontroverze, navodeći da su kriterijumi bili jasno postavljeni.

Prema njegovim riječima, svi mediji su informisani o raspisanom konkursu za nagradu i imali su priliku da se prijave.

Ivana Šebek, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније