Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 07. 2015. 09:34 >> 09:25
5

MIHAILO SE OGLASIO

Ne zna se lokacija za hram u PG

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo potvrdio je da će Saborni hram biti sagrađen u Podgorici. On je kazao da još nije precizirana tačna lokacija na kojoj će se graditi.

Beogradska agencija Beta objavila je saznanja iz Uprave Glavnog grada da će CPC graditi Hram u Glavnom gradu i to na na desnoj obali Morače, između mosta Milenijum i starog visećeg.

"Biće građena Saborna crkva CPC za pet svetitelja crnogorskih među kojima su Vladimir Dukljanski, Petar Cetinjski, Stevan Piperski i Ivan Crnojević. Ja još ne mogu da kažem preciznu lokaciju, jer ih je više u opticaju, ali sigurno je da će se graditi. Mogu da kažem da će sigurno biti u Podgorici i da ona prva lokacija nije opcija, jer je neizvodljiva. Sam put bi koštao koliko na nekoj drugoj lokaciji u centru Saborna crkva", kazao je Mihailo za Radio Antena M. 

Nedavno je potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković kazao da će se njegova partija zalagati za jedinstvenu pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori. Mitropolit Mihailo kaže da je to nemoguće.

"To je samo igra riječima i to zna svak ko iole zna o vjeri. Da li to govore namjerno ili iz neznanja, ja ne znam. Ali nemamo mi kao na primjer katolici poglavara ili slično, nego je svaka crkva u svakoj zemlji ima predznak države. Zamislite samo da za veliku Rusku pravoslavnu crkvu kažete to je pravoslavna, to nije ruska. Mi bi onda mogli da napravimo zajedno takvu crkvu i sa Srbima i Grcima i Bugarima. Jasno je mislim da ne postoji jedna pravoslavna crkva da ne znaš čija je, da li je to crnogorska, ruska, srpska...Takvih crkava nema. Često se govorilo da bude jedna pravoslavna crkva, da ne dijelimo građane Crne Gore na Srbe i Crnogorce, to su gluposti, takvih rješenja za crkvu nema. Oni koji to govore ili se igraju riječima ili stvarno misle da to tako može, snila baba što joj milo bilo", poručio je on.

Komentarišući Markovićevu izjavu da je SPC odlukom Vaseljenskog sabora iz 2006. proglašena pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, mitropolit CPC kaže da za to ne zna, te da takva odluka ne može biti donešena.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније