Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

D.Ž.

07. 07. 2015. 12:16   >>  08. 07. 2015. 16:17 11

ZEMLJOTRES U PG

Glavatović: Slijedi smirivanje tla

Seizmološki zavod Crne Gore registrovao je, u 11 sati i jedan minut, zemljotres manje jačine, s epicentrom 13 kilometara jugoistočno od Podgorice. Direktor Zavoda, Branislav Glavatović, rekao je za naš Portal da se može očekivati još potresa, ali manje snage.

Jačina jutrošnjeg zemljotresa u žarištu iznosila je tri jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV stepena Merkalijeve skale (MCS).

Prema preliminarnim podacima obrade, žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 18 km.

"Na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ovog regiona, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području", saopšteno je iz Seizmološkog zavoda. 

Slijedi smirivanje tla

U narednih par dana možemo očekivati još zemljotresa, ali manje jačine, što, po riječima direktora Seizmološkog  zavoda Crne Gore, Branislava Glavatovića, nije ništa neobično za ovo područje.

„Ovakvi događaji, uglavnom, nijesu usamljeni. Nikad se ne događa zemljotres magnitude oko 4 ili veći, a da bude potpuno usamljen. Obično su takvi događaji praćeni naknadnim seizmičkim aktivnostima, a njihov broj i dužina trajanja tog perioda, najčešće su proporcionalni glavnom zemjotresu“, rekao nam je Glavatović.

S obzirom na to da su se desila dva zemljotresa magnitude oko 4, tačnije 3,9 jedinica po Rihterovoj skali, period naknadne aktivnosti ne bi trebalo da bude dug, vjerovatno par dana, objasnio je on.

Prateći statističku istoriju, ovdje i u svijetu, Glavatović zaključuje da nema razloga za paniku.

„Maloprije smo registrovali šesti zemljotres od juče. Ovaj prostor, tektonska zona koja presjeca praktično cijelu Zetsko-bjelopavlićku ravnicu, a koja ide preko Podgorice, Danilovgrada, Nikšića i dalje ka Bosni, karakteriše se zemljotresima relativno umjerene jačine. To znači da je gornja granica oko 5, 5 stepeni Rihterove skale, kako je utvrđeno brojnim naučnim studijama“, rekao je Glavatović za Portal RTCG.

Analizom svih prethodnih zemljotresa, unazad više vijekova, utvrđeno je, s vrlo visokom vjerovatnoćom, da Zetsko-bjelopavlićka ravnica ne može generisati snažnije zemljotrese, dodao je Glavatović.

„Jačina od 5, 5 je, još, tolerantna, a to je i granica na kojoj zemjoljotresi počinju da prave izvjesne materijalne štete“, objasnio je on.

Podsjetio je, ipak, da se 2010. kod Podhuma, šest kilometara istočno od Dinoše, dogodio zemljotres magnitude  4, 5 jedinica Rihtera, što je znantno jače od jučerašnjih i današnjeg potresa.

„Ako idemo dublje u istoriju, npr. 1961, desio se zemljotres jačine 5 stepeni Rihterove skale. No, rekao bih da je to uobičajena tektonska aktivnost za središnji dio Dinarida i Crne Gore, koji nas još jednom podsjeća da prilikom projektovanja objekata u kojima živimo treba poštovati seizmičke propise“, zaključio je.

Podsjećamo, zemljotres jačine 3.9 Rihtera pogodio je juče centralni dio Crne Gore u 15 sati i 42 minuta, a pola sata kasnije uslijedio je novi potres, jačine 2.9 Rihtera.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније