Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 07. 2015. 22:16 >> 22:08

NATO PROJEKAT

Nova oprema specijalnim timovima

Kroz NATO program "Nauka za mir i bezbjednost" čiji je nosilac Direktorat za vanredne situacije, do kraja ove godine biće nabavljena nova oprema za rad na terenu, ronjenje i podvodnu detekciju zaostalih mina i granata, a biće štampan i priručnik za identifikaciju neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), dogovoreno je na jučerašnjem sastanku članova Tima za NUS i rukovodioca NATO projekta Arnolda Šoldermana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, unaprijeđenje kapaciteta Tima za uništavanje NUS-a, efikasnije uklanjanje ovih sredstava, kao i smanjenje eventualne zloupotrebe i neželjenih dejstava prouzrokovanih nestručnim ophođenjem sa NUS-om, osnovna je namjena ovog 300.000 eura vrijednog NATO projekta.

Susret je bio prilika da se analiziraju polugodišnji rezultati, ali i utvrdi dinamika kojom će se projektne aktivnosti odvijati.

"Oprema koja će biti nabavljena do kraja ove godine biće višestruko korisna za službenike Direktorata za vanredne situacije, jer će ona, pored uniformi, podvodnih detektora za NUS i opreme za ronjenje, obuhvatiti i dron sa kamerom za izviđanje NUS-a sa bezbjedne daljine, koji će službenici Direktorata moći koristiti i u akcijama spašavanja i traženja lica, te pri izviđanju terena prilikom požara, poplava i drugih prirodnih katastrofa", navodi se u saopštenju. 

U narednoj etapi kroz NATO projekat biće unaprijeđeni i kapaciteti u pogledu transporta i sigurnog uništavanja NUS-a, pa će tako do polovine 2016. godine Tim za NUS biti bogatiji za dva motorna vozila za bezbjedan transport ovih sredstava, a po NATO standardima biće uređen i poligon za njihovo uništavanje.

Projektom su predviđene i kontinuirane obuke za članove MUP-ovog Tima za NUS, od kojih su neke već sprovedene u prvoj etapi koja je trajala od oktobra prošle do aprila ove godine, dok su za naredni period predviđene obuke u NATO centru u Češkoj, obuke za rukovanje metaldetektorima u Njemačkoj, te obuke po Međunarodnim standardima deminiranja u IMAS centru u Ženevi.

"NATO je u prvoj projektnoj etapi već obezbijedio dvije vrste detektora kojima se vrši pretraživanje terena i pronalaženje NUS-a. Direktorat za vanredne situacije dobio je po dva kompleta od obije vrste – jedan aktivni, odnosno površinski detektor koji uz pomoć radio talasa može očitati prisustvo NUS-a na do dva metra dubine, i drugi pasivni, odnosno dubinski detektor, koji pronalazi fero-magnetne metale na do devet metara dubine", poručuju iz MUP-a.

Trogodišnji NATO projekat, fokusiran na akcije unaprijeđenje kapaciteta u oblasti neekspolodiranih ubojnih sredstava, sprovodi se u skladu sa Međunarodnim standardima za uklanjanje NUS-a, koji se odnose na pronalaženje, čišćenje i siguran transport ovih sredstava, te izvještavanje o sprovedenim akcijama.

"Nakon prethodno potpisana četiri protokola Konvencije o raznim vrstama konvencionalnog oružja (CCW), zahvaljujući ovom projektu naša zemlja dostigla je kapacitete za potpisivanje Protokola V , koji se odnosi na neeksplodirana ubojna sredstva. Nabavkom opreme i obukama za članove Tima, kroz ovaj NATO projekat značajno će se unaprijediti kapaciteti MUP-a na polju pronalaženja i uklanjanja NUS-a, ali i povećati efikasnost zaštite stanovništva Crne Gore od bombi, granata i drugih sredstava zaostalih iz prethodnih ratova",navodi se u saopštenju MUP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније