Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

10. 07. 2015. 07:59   >>  07:52

BARTER CENTAR

PG: Kvadrat stana od 824 do 927€

Barter centar od 15. jula počinje sporazumno restrukturiranje dugova otkup potraživanja od 5.000 do pet miliona eura od klijenata, kazao je izvršni direktor ovog centra Radoje Božić.

Klijenti, dodao je, mogu biti pravna lica, finansijske institucije...

"Planiramo da u naredna tri mjeseca imamo dvije hiljade predmeta za restrukturiranje vrijednosti između 100 i 150 miliona eura. Sada imamo 50, iako još nijesmo počeli da radimo organizovano", kazao je Božić, piše Pobjeda.

Barter centar radi restrukturiranje duga u Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Kosovu, Srbiji i BiH, za šta su dobili podršku Svjetske banke.

"Ukoliko pravno lice iz Crne Gore ima obavezu ili potraživanje u nekoj od ovih zemalja jednostavno možemo da ih zatvorimo u finansijskom smislu", objasnio je Božić.

Barter centar je, kaže Božić, počeo da radi stanove u Podgorici - Ljuboviću, Zabjelu, preko Morače...

"Cijene se kreću od 824 eura do 927 eura po kvadratu zavisno od lokacije. Imamo dosta zainteresovanih za kupovinu ovih stanova. Radi se po principu depozita koji banka vraća u slučaju da mi ne ispoštujemo dogovor", rekao je Božić.

Najbitnija stvar za privrednike je, kaže, da uz pomoć centra rješavaju svoje obaveze naplaćuju potraživanje uz ne veliku cijenu.

"Moguće je da radimo i sa onima koji nemaju potraživanja, nego samo obaveze, ali će to biti teži i rjeđi slučajevi. U tim slučajevima radimo recikliranje na period od dvije do pet godina", istakao je Božić, podsjećajući na finansijsku pomoć banaka i fondovima u zemlji i regionu.

Banke nam, kaže, izlaze u susret i kamatom koja se kreće oko četiri odsto, a plaća je onaj ko uđe u reprogram kod njih. Ministarstvo finansija i Poreska uprava pomažu, kaže, kod provjere klijenata oko kolaterala, mjenica...

"Za ovaj projekat smo obučili 60 brokera, a sada je 30 u radnom odnosu", podsjeća Božić i dodaje da su u svojevrsnoj kontroli kod njih bili i predstavnici Svjetske banke i uvjerili se sposobnost centra da radi ovaj posao.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније