Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Beta ]

15. 07. 2015. 10:21 >> 10:12
1

HUMAN RIGHTS WATCH

Sloboda medija da bude uslov za EU

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (Hjuman rajts voč) ocijenila je da novinari na Zapadnom Balkanu rade u neprijateljskom okruženju.

Orgnizacija je pozvala vlasti Srbije, Crne Gore, BiH i Kosova da smjesta preduzmu korake kako bi medijima stvorili bezbjedne uslove za rad i okončali praksu nekažnjivosti za prijetnje i napade na novinare.

U danas objavljenom izvještaju "Teška profesija - napadi na medije na Zapadnom Balkanu", HRW poziva Evropsku uniju da poštovanje slobode medija postavi kao ključni uslov u pristupnim pregovorima sa Srbijom, Crnom Gorom, BiH i Kosovom. 

Institucije EU i zemalja članica, ali i OEBS i Savjet Evrope, njihovi organi i zemlje članice, treba da iskoriste svaku priliku da od vlasti Srbije, Crne Gore, BiH i Kosova zahtijevaju da smjesta prekinu svako zastrašivanje i uznemiravanje novinara i medija i da preduzmu odgovarajuće korake kako bi unaprijedili istrage i priveli počinioce pravdi, navodi se u ključnim preporukama izvještaja HRW. 

Zemlje Zapadnog Balkana nalaze se u različitim fazama evrointegracija, ali za članstvo u EU svaka mora da ispuni određene kriterijume uključujući i poštovanje slobode izražavanja. 

"Ako je EU ozbiljna u pogledu poštovanja sopstvenih kriterijuma za članstvo u pregovorima sa Srbijom, Crnom Gorom, BiH i Kosovom, poštovanje slobode medija treba da postavi kao prioritet", izjavila je autorka izveštaja Lidija Gal. 

HRW u izveštaju ističe da vlasti u zemljama Zapadnog Balkana imaju obavezu da štite novinare i da im obezbijede sigurno okruženje u kojem mogu slobodno da izvještavaju bez uplitanja vlasti. 

To je posebno važno za region kakav je Zapadni Balkan gde su mediji, u nedavnim ratovima, korišćeni kao propagandno oružje u rukama vlasti, dodaje se. 


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније