Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

17. 07. 2015. 19:19 >> 19:17
1

SAVJET ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Utvrditi optimalno rješenje upravljanja otpadom

Nacionalni savjet za održivi razvoj i klimatske promjene razmotrio je izmijenjeni Nacrt državnog plana upravljanja otpadom od 2015-2020. godine, ocijenivši ga prihvatljivim samo uz primjenu najsavremenijih tehnoloških rjšenja i standarda, kojim se obezbjeđuje maksimalna zaštita zdravlja stanovništva i životne sredine.

 

Sjednicom Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene predsjedavao je predsjednik države, Filip Vujanović. 

Na sjednici je ocijenjeno da je u značajnom obimu razrađen model kojim se planira uspostavljanje centralizovanog sistema upravljanja otpadom što uključuje izgradnju postrojenja za termičku obradu otpada. 

U saopštenju se kaže da u narednih šest mjeseci treba izraditi Studiju izvodljivosti,kojom će se dati pouzdani odgovori s aspekta primjene optimalnog tehnološkog rješenja za termičku obradu otpada i izbora lokacije centra za termički tretman otpada.

Nakon razmatranja radnog Nacrta prostornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore, iz maja ove godine, podržan je pristup prema kome se smanjuje građevinsko područje, povećava njegova iskorišćenost, eliminišu konfliktne namjene na najvrijednijim djelovima prostora obalnog područja i unapređuje kvalitet izgrađene sredine u skladu sa preporukama Programa upravljanja obalnim područjem Crne Gore. 

Na taj način smanjuje se građevinsko područje za stanovanje, odnosno rezidencijalni turizam, a povećava broj hotelskih i rizort kreveta.

Kako se navodi, na taj načinobezbjeđuje se rast na nivou udjela od 50 odsto hotelskih i rizort kreveta u ukupnom broju kreveta do 2030. godine u odnosu na 2011. godinu.

Podržane su i planske smjernice shodno kojim se prioritetni značaj daje realizaciji velikih investicija u sektoru turizma.

Nacionalni savjet je razmotrio i Nacrt nacionalne strategije o klimatskim promjenama do 2030. godine. 

Date su preporuke koje je neophodno ispoštovati u fazi finalizacije ove strategije tokom i nakon završetka predstojeće javne rasprave. 

„Podržan je i koncept za izradu namjeravanog nacionalnog doprinosa u kontekstu učešća Crne Gore na predstojećoj Konferenciji strana ugovornica Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama, u decembru u Parizu. Ocijenjeno je neophodnim integrisanje ovog dokumenta u Nacionalnu strategiju o klimatskim promjenama do 2030. gdine“, saopšteno je iz Vujanovićevpg kabineta.

Nacionalni savjet je razmotrio realizaciju preporuka i ocjena sa prethodne sjednice i tekuće aktivnosti u sprovođenju politike održivog razvoja CG, uz ocjenu da je postignut evidentan napredak u realizaciji prethodno donesenih zaključaka. 

Ukazano je i na značaj učešća Crne Gore na Samitu o razvoju poslije 2015. godine u okviru predstojećeg 70-tog zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru.

Naročito pozitivnim ocijenjeno je učešće predstavnika Nacionalnog savjeta za održivi razvoj i klimatske promjene Crne Gore na ovogodišnjem zasijedanju njemačkog Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, uz preporuku o potrebi kontinuiranog unapređivanja saradnje sa Evropskom mrežom savjeta za održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Za zamjenika predsjednika Nacionalnog savjeta danas je izabran Stanko Zloković, predstavnik Privredne komore Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније