Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 04. 2013. 16:58   >>  17:37 3

REALNOST

Lako do droge

Policija je u prva tri mjeseca u 68 akcija pronašla i zaplijenila nešto više od 762,6 kilograma droge, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije. U nevladinim organizacijama kažu da uprkos velikom broju policijskih akcija i zaplijena, na ulici rijetko dolazi do smanjenja količine droge, na prvom mjestu heroina.

„Od toga je najviše zaplijenjeno skanka i marihuane – oko 757,8 kilograma, a zatim heroina – oko 4,8 kilograma i kokaina – 69,5 grama“, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije.

U istom periodu policija je nadležnim tužiocima podnijela 28 krivičnih prijava protiv 61 osobe, zbog osnovane sumnje da su počinila 41 krivično djelo.

„Od tog 41 krivičnog djela, 35 je neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok je šest omogućavanje uživanja opojnih droga“, saopšteno je našem portalu iz Uprave policije.

Najviše droge je u tom periodu otkriveno i zaplijenjeno na graničnom prelazu sa Albanijom, Sukobin – Murićani. U pitanju su, kako navode u policiji, pokušaji da se droga iz Albanije unese u Crnu Goru.

Upravo na tom prelazu naša policija ne može uvijek da oduzima drogu.

„Svojevrsni izuzetak postoji samo na zajedničkom graničnom prelaza Crne Gore i Albanije, Sukobin – Murićani, gdje se opojna droga, shodno Sporazumu o radu zajedničkog graničnog prelaza Sukobin – Murićani, u pojedinim slučajevima, predaje albanskoj policiji“, saopštila je Uprava policije.

Da postoje pomaci u borbi protiv krijumčarenja drogom priznaju i u nevladinom sektoru.

“Ono što je vidljivo svima, je činjenica da ni jednog dana ne možete pročitati dnevnu štampu da ne naiđete na tekst koji govori o manjim ili većim zaplijenama raznih vrsta droga, što može da govori o kvalitetnom radu UP”, kaže za Portal RTCG direktor NVO Preporod Jovan Bulajić.

U nevladinoj organizaciji Juventas kažu ipak da i pored velikog broja policijskih akcija i zaplijena droga, a da na ulici rijetko dolazi do smanjenja količine psihoaktivnih supstanci, na prvom mjestu heroina.


“Nestašica se rijetko primijeti i to samo kratkotrajno, pod uslovom da dođe do  koordinisanih privođenja većeg broja ljudi. Tada se osobe koje se bave prodajom droga pritaje na par dana, ali onda nesmetano nastave sa svojim ilegalnim poslovima”, kaže za naš portal Tijana Žegura iz nevladine organizacije Juventas . 

U Juventasu i u NVO Preporod, kažu da se i naša kao i svjetske strategije baziraju na smanjenju ponude i smanjenju potražnje droga.

“Uzaludni su napori policije, ukoliko u svim društvenim strukturama imamo konstantan porast broja zavisnika. Dok god postoji ovoliki broj zavisnika koji po automatizmu prave potražnju za drogama, postojaće i ponuda istih”, kaže Žegura.

“Svugdje u svijetu je tako. Svi koji na bilo koji način mogu doprinijeti tom cilju, trebalo bi da stanu u postizanju tog cilja. Institucije, nevladin sektor, pojedinci svi”, kaže Bulajić.

A kada je riječ o brojakam Žegura pojašnjava da je u toku 2012. godine prostorije Juventasa posjetilo 614 zavisnika iz Podgorice, što je prema posljednjem istraživanju Institut za javno zdravlje samo trećini ukupnog broja zavisnika.

Aktivisti NVO Preporod rade sa zavisnicim i njihovim porodicama i nude im pomoć.

“Ako se tretmani ispoštuju kako sugerišemo, za vijek vijekova mogu osobu osloboditi od zavisnosti. I kada se to desi, sigurno se smanjuje i potražnja. Odlično je vrijeme da se problem narko zavisnosti u Crnoj Gori stavi na mjesto, koje mu, na žalost, i pripada, pa da proporcionalno veličini problema, društvo počne i odgovarati na posljedice koje izaziva”, poručio je Bulajić.

On objašnjava da ne postoji sredina u kojoj je teško zavisniku doći do droge, jer je kako dodaje droga praktično smisao života zavisnika.

“I kad vi svaki dan mislite praktično samo o tome, za vas je najmanji problem gdje ćete kupiti drogu. I ovo ne znači da je u Crnoj Gori niti lako a ni teško doći do droge, jer i u zemljama u kojima se dilovanje droge kažnjava kidanjem ekstremiteta ili čak smrću, ima ljudi koji to vide kao laku i brzu zaradu i reskiraju da budu uhapšeni. Glavni problem je u samom čovjeku, a ne u sredini”, poručio je Bulajić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније