Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 07. 2015. 19:00   >>  18:57

ZABRINJAVAJUĆE STANJE

URA: Eksplozija u Željezari, srećom bez žrtava

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) tvrdi da je juče u nikšićkoj Željezari umalo došlo do tragedije, kada se dogodila eksplozija na elektrolučnoj peći zbog pucanja panela. Do toga je, kako navode, došlo zbog lošeg rukovođenja radom peći, jer na njoj rade ljudi koji nemaju adekvatne kvalifikacije. Sreća je, kako tvrde u tom pokretu, što prilikom nesreće niko nije povrijeđen.

“Ali se postavlja pitanje do kada ćemo čekati da nadležni organi nešto preduzmu kako bi zaštitili radnike Toščelika?”, navodi se u saopštenju člana Koordinacionog tima URA, Rada Miloševića.

On tvrdi da je nakon jučerašnje nesreće, uprava Toščelika primorala određeni broj radnika da vade komade vrelog uloška iz peći, neposredno nakon havarije, čime su ugrozili njihove živote.

“Radnici su primorani da rade ili im slijede otkazi, kao i njihovim dojučerašnjim kolegama koji su ostali bez posla jer su zbog iznemoglosti odbili da rade šestu noć zaredom noćnu smjenu. Da li je potrebna neka veća tragedija? Da li se čeka da neko izgubi život da bi uprava željezare i nadležni državni organi počeli da postupaju po zakonu?”, pita Milošević

Iz URA tvrde da je najodgovornija osoba za ovakvo stanje u željezari Guzeler Guraj koji, kako kažu, ne poštuje državu Crnu Goru niti njen narod i njene zakone.

“URA će uputiti protestno pismo upravi Tosyalı Holding koja upravlja Toščelikom, jer vjerujemo da postupanje gospodina Guzelera Guraja narušava reputaciju Tosyali Holding-ai i neodražava njihov poslovni kredibilitet. Ukoliko i ovaj pokušaj ne urodi plodom, Građanski pokret URA će organizovati skupštinsko saslušanje kod nadležnog skupštinskog odbora, na kome će neko morati dati odgovore zašto se zakoni ne poštuju”, navodi se u saopštenju.

Iz URA podsjećaju da je 24/25. Juna u Željezari Toščelik nastala havarija zbog progorjevanja peći, što je uzrokovalo izlivanje vrućeg tečnog metala u livnoj hali.

“Nakon tog nemilog događaja, Građanski pokret URA je uputila hitnu urgenciju Upravi za inspekcijska poslove kako bi inspekcija rada i inspekcija zaštite na radu odmah izašla na teren i utvrdila stanje. Prilikom dopisa smo ponudili i jasne materijalne dokaze koji ukazuju na kršenje zakona Crne Gore, međutim, nakon 30 dana do danas URA nema povratnu informaciju šta je inspekcija uradila”, kaže Milošević.

Nikšićki Opštinski odbor GP URA javno je pozivao Upravu za inspekcijske poslove i njenog direktora Božidara Vuksanovića da saopšte da li su postupali po prijavi GP URA, a koja se odnosila na stanje u Željezari Nikšić.

“GP URA je, u prijavi, dostavio Upravi za inspekcijske poslove niz nepravilnosti i neregularnosti u radu Željezare, a koje se prevashodno odnose na odnos poslodavca prema ovo malo radnika što je u Željzari ostalo. Insistiramo da se Uprava za inspekcijske poslove konačno oglasi i obavijesti o inspekcijskom pregledu u Željezari Nikšić. OO GP URA pita gospodina Vuksanovića da li treba u Željezari da se dogodi neka nova havarija sa tragičnim ishodom pa da se nakanite da utvrdite stvarno činjenično stanje koje svakog dana može eskalirati i najviše ugroziti živote radnika. Smognite snage i sprovedite zakon shodno Ustavu Crne Gore”, zaključio je Milošević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније