Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 07. 2015. 20:06 >> 19:56

STEJT DIPARTMENT

Značajni napori u borbi protiv trgovine ljudima

I ove godine Crna Gora se, u izvještaju Stejt dipartmenta o trgovini ljudima, našla u grupi 2 zemalja koje ulažu značajne napore na spriječavanju i eliminisanju ovog zla savremenog doba. Izvještajem su, između ostalog, pohvaljene ukupne aktivnosti koje je vladina Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima preduzimala, kako na planu prevencije, tako i u dijelu edukacije predstavnika državnih organa, ali i šire javnosti o ovom problemu, a istovremeno je konstatovana dobra saradnja sa organizacijama civilnog društva koje su aktivne na ovom polju.

Američki državni sekretar Džon Keri  predstavio je danas ovogodišnji  Izvještaj o trgovini ljudima u svijetu, koji je pripremila Kancelarija Stejt dipartmenta za monitoring napora u borbi protiv trgovine ljudima u svijetu.

U pitanju je, kako kažu iz crnogorske Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, izvještaj koji na objektivan način prepoznaje ključne probleme i napore koje države ulažu u borbi protiv trgovine ljudima.

“Preporuke koje su date u Izvještaju, a koje Vlada Crne Gore u dobroj mjeri već sprovodi, prepoznate su kao podstrek za dalji nastavak aktivnosti u pravcu implementacije planiranih mjera i aktivnosti sadržanih u Strategiji za borbu protiv trgovine ljudima i pratećem Akcionom planu”, kažu iz Kancelarije i najavljuju da će nastaviti sa daljim njegovanjem multidisciplinarnog pristupa koji su prepoznali kao jedan od  najboljih modela u borbi protiv trgovine ljudima.

“Ali i sa daljim uključivanjem svih onih koji, u skladu sa svojom ulogom na lokalnom nivou, mogu da doprinesu  punoj realizaciji nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima”, zaključuju iz crnogorske Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima.

Stejt department, u svom godišnjem izvještaju o trgovini ljudima u svijetu, ocijenuje da se najviše trguje ljudima na Tajlandu.

Ta zemlja je, tokom maja i juna, za ovu vrstu kriminala osumnjičala 72 osobe, među kojima i 15 državnih funkcionera, ali ti podaci nisu ušli u ovogodišnji izvještaj.

S druge strane, Kuba i Malezija su uklonjene sa crne liste.

Procjenjuje se da se “trgovalo” sa više od 20 miliona ljudi u svijetu i oni su najčešće radili u rudnicima, građevini, prisljavani na seks i rad u domaćinstvima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније