Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 07. 2015. 20:14 >> 20:18
10

OBILJEŽENO

Od bitke na Vučjem dolu 139 godina

Danas je obilježeno 139 godina od bitke na Vučjem dolu, jedne od naslavnijih pobjeda nad Turcima. Vijenac na spomenik junacima poginulim u toj bici, položile su delegacije opštine Nikšić, SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, načelnik opštine Trebinje Slavko Vučurević i počasna garda Vojske Crne Gore.

Izveden je i kulturno-umjetnički program, a sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve, protojerej Bojan Bojović održao je opijelo.

U crnogorsko-turskom ratu koji je trajao od 1876-1878 godine, a koji je zbog dužine trajanja, intenziteta vojnih operacija, brojnosti upotrijebljenih snaga i podnesenih žrtava nazvan Velji rat, poginulo je preko 3.000 crnogorskih vojnika.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da su upravo ta bitka i čuveni barjak iz bitke, simbol slobode i ljubavi prema svojoj zemlji i njenom trajanju.

“Bitka na Vučjem dolu značajno je uticala na odluku velikih sila da na Berlinskom kongresu Crnu Goru proglase za državu 13. jula 1878. godine”, podsjetio je Grbović. 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније