Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 07. 2015. 12:01   >>  11:51

OSTVARIVANJE PRAVA

Rudarima besplatna pravna pomoć od SSCG

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) pružiće zaposlenima u Rudnicima boksita, preko ovlašćene advokatske kancelarije, besplatnu pravnu pomoć, kako bi im pomogao u ostvarivanju prava.

“Apelujemo na istitucije države da imaju razumijevanja prema ovim stečajcima, čije mjesečne zarade iznose po 193 eura, koji su još u stalnom random odnosu, a koji se nalaze u konstantnom strahu od gubitka radnog mjesta”, navodi se u saopštenju SSCG.

Iz Saveza su saopštili da podržavaju zaposlene u nikšićkom preudzeću u njihovim nastojanjima za ostvarivanje prava iz rada i po osnovu prava.

Borba za egzistenciju i očuvanje radnog mjesta, kako su ocijenili, najteža borba posebno u uslovima konstantne ekonomske krize, kada standard zaposlenih svakim danom pada i kada je pogled u budućnost neizvjestan.

„Upravo ta neizvjesnost, koja je proizišla iz nepoštovanja Kolektivnog ugovora, Zakona o radu i drugih podzakonskih akata, dovodi zaposlene na rubu tolerancije koji su zbog toga prinuđeni da svoja prava traže putem štrajka, kao jednog od osnovnih sindikalnih i ljudskih prava“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici Saveza su ocijenili da se nije lako odlučiti na organizovanje i učešće u štrajku kao najradikalnijem obliku sindikalne borbe, ali da je to krajnje sredstvo kojem zaposleni pristupaju onda kada su se svi pregovori pokazali kao neuspješni.

„Nezadovoljstvo zaposlenih koji se nalaze u konstantnom grču zbog lične egzistencije, ogorčenost zbog nemogućnosti da se nešto promijeni i oglušavanje onih koji moraju da ih čuju i koji su ti koji treba u direktnim pregovorima sa njima da nađu rješenje, često dovodi i do eskalacije teških posljedica“, rekli su iz Saveza.

Iz SSCG su pozvali sve nadležne institucije da pokažu razumijevanje za te zaposlene i da zajedničkim snagama pronađu rješenje za postojeću situaciju.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније