Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

29. 07. 2015. 20:16   >>  20:17

LAKUŠIĆ UPOZORAVA

Nasilje među mladima svakodnevna pojava

Nasilje među mladima postala je svakodnevna pojava, a nema odgovarajućih rezultata na osnovu programa prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladih u Podgorici, ocijenjeno je iz Demokratske narodne partije (DNP).

Funkcioner te partije, Zoran Lakušić, kazao je da je očigledno da nije dovoljno da se protiv nasilja bori besmislenim parolama. 

“Rezultati realizovanih aktivnosti lokalnog programa prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladih u Glavnom gradu za prošlu godinu, nijesu dobri, jer je nasilje među mladima postala svakodnevna pojava”, poručio je Lakušić. 

Prema njegovim riječima, Glavni grad nema adekvatan preventivan program.

“Činjenica je da djeca danas imaju mnogo slobodnog vremena, dok roditelji nijesu u mogućnosti da se adekvatno posvete djeci, surova borba za egzistencijom ne ostavlja puno slobodnog vremena za porodicu”, ocijenio je Lakušić. 

On je ukazao da je posebno opasno da veliki dio delikventskih ponašanja ostaje nekažnjen i nezbilježan i da je prava brojka nekoliko puta veće od zvanične. 

Od svih krivičnih djela u Podgorici, kako je naveo, Podgorici oko deset odsto čine maloljetnici.

Lakušić je naveo da je česta pojava da roditelji nemaju zaposlenje, već da moraju na „crno“ da rade kako bi obezbjedili egzistenciju.

“Nameće se pitanje da li treba porodicu kriviti kao jednog od uzročnika neprihvatljivog ponašanja djece ili je sistem u državi, doveo do toga da porodica polako gubi svoju osnovnu ulogu”, kazao je Lakušić. 

On je podsjetio da se u Podgorici sprovodi program „Borba protiv nasilja“ za koje se ulaže veliki novac, a od kojeg skoro da nema pozitivnih efekata. 

„I dok pojedinci i nevladine organizacije zarađuju od toga, imamo porast broja neprihvatljivog ponašanja kod mladih”, dodao je Lakušić.

On je ocijenio da sve dok se u državi ne riješe socio-ekonomski i politički problemi postojaće i problem neprihvatljivog ponašanja mladih u Podgorici, čija je stopa rasta postala alarmantna. 

“Nezaposlenost, bijedne plate, strah od gubitka posla direktno utiču na razvoj mladih ljudi", ocijenio je Lakušić

On je dodao da usled toga mladi hoće da dosegnu moć, materijalnu samostalnost, posao, a kada to nijesu u mogućnosti oni se odaju alkoholizmu, narkomaniji, krađi i drugim oblicima delikventnog ponašanja.

Prema njegovim riječima, da bi se to stanje promijenilo potrebne su korjenite promjene i ozbiljan preventivan program. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније