Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Jadran ]

29. 07. 2015. 21:16 >> 21:06

PROJEKAT INSTITUTA

Utvrđuju riblja mrijestilišta u zalivu

Institut za biologiju mora, koji je dio Univerziteta Crne Gore, trenutno realizuje 30 naučnih projekata, a jedan od njih počeo je u januaru i trajaće dvije godine.

"Projekat podrazumijeva prvo istraživanje na Jadranu, posebno konstruisanim mrežama u hvatanju larvi i postlarvi demerzalnih vrsta riba. Cilj projekta je utvrđivanje demerzalnih vrsta riba koje se mrijeste u Bokokotorskom zalivu, njihovih količina, a na osnovu analiza utvrdićemo zonu mrijesta", pojasnio je za Radio Jadran, direktor kotorskog Instituta, Mirko Đurović.

Projekat finansiraju Ministarstvo nauke Crne Gore i Italije, a realizuju naš i Institut za istraživanje mora iz Mazara sa Sicilije.

To je metoda koja se koristi prvi put u Bokokotorskom zalivu i Đurović je mišljenja da će u jednogodišnjem ciklusu sakupljanja uzoraka doći do interesantnih podataka.

"Takođe, jedan od ciljeva je utvrditi u kojoj količini postoje postlarve da se hvataju, kao i da li kod određenih vrsta ima potencijala za njihovo uzgajanje", dodao je on.

Trenutno se obrađuje kotorski zaliv gdje se uzimaju uzorci, a napravljeni su i akvarijumi gdje se hrane uzorci – larve, od kojih je većina identifikovana.

"Mjerićemo njihov rast u akvarijumskim uslovima, starost vađenjem otolita, zatim prirast i sve biološke metode koje se inače prate. Cilj nam je da godinu radimo uzorkovanje i da vidimo koja je frekvencija nalaženja larvi i postlarvi i o kojim je vrstama riječ", zaključio je Đurović.

Projekat se sa crnogorske i italijanske strane finansira sa po dvije i po hiljade eura po godini.

Institut za biologiju mora iz Kotora realizovao je do sada šest uzorkovanja morske vode na 90 lokacija duž crnogorskog primorja, odnosno, ispitali su 540 uzoraka. Oni su pokazali da je kvalitet morske vode na kupalištima od Herceg Novog do Ulcinja u 94 posto slučajeva prve kategorije A1, što crnogorske vode za kupanje svrstava među najčistijima u Evropi.

To je u razgovoru za Radio Jadran potvrdio direktor kotorskog Instituta, Mirko Đurović. "Ove analize radićemo do 1. oktobra i na kraju izaći s nekom konačnom procjenom procenta o kvalitetu morske vode na crnogorskom primorju. Uzorkovanje se obavlja na istim lokacijama, rano ujutru, kada gotovo i da nema kupača. Analize se obavljaju u laboratoriji Instituta i nakon 48 sati rezultate šaljemo u Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom", kazao je Đurović.

Ipak, u ovosezonskim mjerenjima kvaliteta morske vode u nekoliko navrata desilo se da na pojedinim lokacijama kvalitet morske vode nije zadovoljavao neophodne kriterijume, te su mjerenja morala da budu ponovljena, tri puta uzastopno kada je voda van kategorije. Međutim, nakon ponovnog uzorkovanja u svim sluačjevima voda je bila ispravna za kupanje i prve kategorije, što ukazuje na činjenicu da je to bilo neko privremeno zagađenje, istakao je Đurović.

"Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Institut za biologiju mora će na kraju godine svim lokalnim upravama i komunalnim preduzećima poslati informaciju o mjestima gdje je bila loša ispravnost vode, kako bi tokom zimskih mjeseci otkrili uzrok problema i otklonili ga. Jer, treba da težimo tome da voda na crnogorskom primorju na svim kupalištima bude prve klase", dodao je on.
Prema njegovim riječima ove godine nije zabilježeno tzv "cvjetanje mora" (nagli rast fitoplanktona ) što ne znači da to toga neće doći, ali će zaposleni u Institutu i dalje nastaviti da prate situaciju, uvjerava Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније