Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 07. 2015. 20:23 >> 20:14
3

PROTIV DVA POLICAJCA

Postupak zbog zloupotrebe broda

Direktoratu za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor predloženo je pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika Odjeljenja granične bezbjednosti pomorske policije, S.M. i G.B, zbog sumnje da su koristili službeni brod za privatnu zabavu.

Savjet za građansku kontrolu rada policije podnio je zahtjev direktoru Uprave policije, Slavku Stojanoviću, da naloži hitnu istragu povodom, kako je saopšteno, neprofesionalne upotrebe službenog plovnog objekta Uprave policije.

Predsjednik Savjeta, Aleksandar zeković, saopštio je da je Stojanović informisao Savjet da je provjerom utvrđeno da su službenici Odjeljenja granične bezbjednosti pomorske policije S.M, kao kormilar, i G.B, kao član posade, službenim plovnim objektom PČ15 19. jula oko 16 sati krenuli iz luke Budve u pravcu Bara, nakon završetka Sea Dance festivala, gdje su bili službeno angažovani.

„Ovi policijski službenici su oko 16 sati i 30 minuta samovoljno zaustavili i usidrili navedeno plovilo u akvatoriji plaže Čanj da bi se, kako navode u izjavi, okupali u moru. Tom prilikom sa plaže su doplivale četiri osobe, sa kojima je službenik S.M. u porodično-prijateljskim odnosima, popele se na plovilo i na istom zadržale dvadesetak minuta“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon utvrđenih činjenica, uzetih izjava i prikupljenih dokaza, načelnik Odjeljenja granične bezbjednosti pomorske policije aktom broj 151/15-7508 dostavio je 22. jula Direktoratu za bezbjednosno zaštitne poslove i nadzor predlog za pokretanje disciplinskog postupka za službenike S.M. i G.B, zbog postojanja osnovne sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti iz člana 106 stav 1 tačke 2,4 i 6 Zakona o unutrašnjim poslovima.

„Nepravilno ili nenamjensko korišćenje i raspolaganje povjerenim sredstvim, ponašanje u službi ili van službe suprotno Kodeksu policijske etike, odbijanje ili odlaganje izvršenja službenog naređenja, neizvršavanje službenog naređenja ili omalovažavanje naređenja neposrednog rukovodioca, nadležnog državnog tužioca ili lica koje rukovodi izvršenjem službenog zadatka, izdatog u vršenju ili povodom vršenja policijskih poslova“, dodaje se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, obaviješten da je predmet sa pratećom dokumentacijom dostavljen i Etičkom odboru Uprave policije, kao i da je uzeta izjava od načelnika Odjeljenja granične bezbjednosti pomorske policije sa ciljem utvrđivanja eventualne disciplinske odgovornosti.

Savjet, kako je saopštio Zeković, pozdravlja i podržava sve radnje direktora Uprave policije koje su preduzete tim povodom.

„Dodatno, Savjet cijeni da su one preduzete efikasno i najkraćem mogućem roku. Savjet podjeća da sve strukture ulažu značajne napore da se unaprijedi društveni ugled i kredibilitet policije. Zato primjeri, poput ovog, jako razočaravaju i cijenimo da dosadašnji disciplinski postupci ne proizvede očekivane promjene profesionalnog ponašanja“, navodi se u saopštenju.

Zeković je saopštio da posebno zabrinjava kako u ovoj godini, u ozbiljnoj fazi pristupanja zemlje Evropskoj uniji i NATO-u, i dalje postoje u policiji službenici koji, kako je dodao, nemaju svijest o štetnosti i posledicama zloupotrebe resursa koji su im povjereni zbog profesionalne primjene policijskih ovlašćenja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније